Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata este o bautura de vara revigoranta, dar in acelasi timp foarte sanatoasa. Florile de soc au nenumarate proprietati si vitamine. Invata sa faci si tu socata urmarind reteta, este foarte usor de preparat.

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Socată reţeta bunicii

Ingrediente

  • Socată reţeta bunicii
  • 10 l apa
  • 1 kg zahar
  • 8 flori de soc
  • 3-4 lamai razuite de coaja si taiate in sferturi
  • coaja razuita de la lamaile de mai sus
  • 1-2 linguri stafide (optional)
  • 1/2 lingurita drojdie uscata sau dizolvata in apa (optional)

Mod de preparare

Puneti cateva linguri de zahar intr-o cratita si caramelizati-l. Cand e topit tot zaharul si are o culoare brun inchis se stinge cu 1/2 l apa si se lasa la foc mic sa se dizolva zaharul caramelizat. Se pune si restul de zahar pentru a se dizolva si se amesteca cateva minute dupa care se stinge focul si se lasa la racit, daca vreti sa raciti siropul mai repede, puneti apa rece peste.

Caramelizarea zaharului este optionala, mie imi place pentru ca ii da o culoare aurie socatei si o aroma fina de caramel.

Cand siropul e doar caldut se pune 1/2 lingurita drojdie si se amesteca pentru a se dizolva (Si acest lucru este optional, drojdia grabeste fermentarea, dar trebuie sa amestecati socata din cand in cand in timpul fermentarii).  In recipientele in care vreti sa lasati socata la fermentat (eu am folosit borcane de 5 l de muraturi) se pun cate 4 flori de soc (in fiecare borcan), lamaie, coaja de lamaie si stafidele optional). Turnati peste siropul de zahar (chiar daca nu doriti sa caramelizati zaharul este bine sa faceti un sirop, astfel fermenteaza mai repede) si completati cu restul de apa. Lasati la soare 3-4 zile. Apoi socata se pune in sticle si se da la frigider.

Sfat: Daca doriti sa va bucurati si mai repede de socata dar nu doriti sa folositi drojdie, puteti pune cateva boabe de orez. Acestea vor spori procesul de fermentare.

 

Reteta Socata propusa de KikenHana pe forum culinar.ro.


Socata este perfecta pentru zilele calde de vara, sau ca bautura pentru copii deoarece inlocuieste cu succes sucurile din comert.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Supa crema de legume si  linte
4
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
5
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Parteneri
Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea
Bucataras.RO

Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea

Daca va spun ca sunt minunate aceste briose, ma credeti? Poate este greu sa va dati seama din poze ca este asa cum zic eu,...

Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!