Dulceata

Reteta Gem de struguri

portii reteta 10 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 2h 
Claudia Baban postat de
Postat pe: 01-11-2018
Adaugă în cartea de bucate
Toamna aceasta am avut struguri foarte dulci,era păcat să nu profităm de ei.
O reţetă cu ingrediente puţine,foarte migăloasă,dar pot să vă spun că rezultatul este un deliciu,oricât de obositor a fost,era păcat să nu le punem la păstrare în cămară.
Si pentru că după ce am cules strugurii pentru vin,tot au mai rămas foarte mulţi,m-am gândit să fac şi nişte gem.
De fapt,văzusem pe blogul Angelicăi ,Angel’s food, dulceaţă de struguri.Tare mult mi-a plăcut ideea.
Doar ca Angelica a păstrat cojile întregi.Noua nu ne plac aşa şi m-am gândit să le pasez în blender.
Si pentru că strugurii erau foarte dulci am pus şi mai puţin zahăr.
Si uite aşa,azi am pregătit a cincea repriză de gem de struguri.

ingrediente

10 portii

   2,500 kg boabe de struguri
   1,300 kg zahar
   Vanilie
   scorţişoară
   5 sau 6 borcane de 400 ml
   1 lamâie

mod de preparare

Se spala boabele de struguri si se scurg.

Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa.
Se scoate pulpa din fiecare coaja. Cojile se pastreaza.

Pulpa se pune într-o cratita,la foc mic. Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca sa putem separa seminţele.
Trecem totul printr-o sita deasa, iar pulpa rezultata o punem iarasi în vasul în care vom fierbe gemul.
Eu am folosit o cratita din inox cu fundul gros.
Cojile de la struguri le-am pus în blender si le-am pasat, apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.
Am adaugat zeama de la lamâie.
Am pus sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase. Cam jumatate de ora am lasat eu.
Am cules spuma care s-a format când a început sa fiarba.
Am adaugat apoi zaharul si am mai lasat sa fiarba cam o ora.


Daca credeti ca e nevoie, puteti sa mai adaugati zahar. Noua nu ne place foarte dulce.
Strugurii contin foarte multa pectina, deci gemul se va închega destul de repede.
Eu am pus o farfurioara în congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul, am pus putin gem pe farfurioara. Daca se încheaga, putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.
La final eu am adaugat vanilie si scortisoara.
Am pus apoi gemul în borcanele pregatite, curate si uscate.
Pentru a evita spargerea borcanelor, eu pun borcanul într-o farfurie metalica.

Am închis borcanele si le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.
Dupa aceasta se pot pune la pastrare în camara sau se pot consuma.
Prima portie la mine s-a evaporat destul de rapid, au fost multi pofticiosi.
Daca mai aveti struguri, va recomand cu drag sa încercati reteta.

S-aveţi poftă!
Incearca si Gem de fragute
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de struguri" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Dulceata

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.