Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm grosime. Intr-o ti
Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm
grosime.
Intr-o tigaie cu fund gros, eventual plasata pe o plita suplimentarea, care sa disipeze caldura, am incins uleiul si apoi am caramelizat 5 linguri de zahar, amestecand tot timpul.
Cand obtinem o culoare maroniu deschis, se pune si ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa.
Nu se insista foarte mult!
Calirea, impedica ceapa sa se dezintegreze la fierbere si-i dezvolta aroma specifica. Se sareaza, apoi se stinge cu vin si se adauga zaharul .
Se amesteca, pana cand ajunge la punctul de fierbere si se reduce focul si se lasa sa bolboroseasca (face si spume) usor, fara capac, pana cand se leaga siropul.
Se asezoneaza cu condimentele, se gusta si se poate corecta aciditatea si/sau salinitatea in functie de preferinte. Timpul de fierbere, circa 35-40 de minute.
Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata.
Se sterilizeaza doua borcane la cuptor, se aseaza fierbinti pe o suprafata metalica si se toarna dulceata, se infileteaza capacele eventual se pot rasturana cu capul in jos astfel ca siropul patrunzand in interstitii sa sigileze suplimentar containerul. (Eu nu am mai fiert in dunst).
Acompaniaza cu succes fripturile si gratarele, impreuna cu garnitura de cartofi copti, sau piure din cartofi fierti.
Pofta buna!
Reteta Dulceata de ceapa rosie a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.ro
Alta reteta de dulceata: Dulceata de petale de trandafir
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu ciresePentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseTurta dulce nu se poate sa nu contina mirodenii. Scortisoara este nelipsita, asta pe langa alte mirodenii, desigur daca le...
Turta dulce cu mirodeniiReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii