Gem de coacaze

Pentru a face gem de coacaze, coacazele spalate se scot bob cu bob de pe ciorchini. Se macina in masina de carne prevazuta cu rozeta cu gauri de 6 mm diametru.

Timp pregatire
55 minute
Complexitate
redusa
Gem de coacaze

Ingrediente

  • 1 kg coacaze
  • gelatina
  • 400 g miere/litru

Mod de preparare

Gemul de coacaze este delicios. Se face foarte usor si apoi poate fi folosit simplu, pepaine, in creme, prajituri sau inghetate. Coacazele spalate se scot bob cu bob de pe ciorchini. Se macina in masina de carne prevazuta cu rozeta cu gauri de 6 mm diametru. Lucrandu-se cu rozeta cu gauri mai mici, samburii o ineaca si trebuie curatata des. Compozitia se paseaza prin strecuratoare cu o lingura mare de lemn pana iese toata zeama din fructe. ( Se fabrica deja un aparat special pentru aceasta faza de lucru, in forma de palnie, prevazut cu un maner.) Sucul obtinut se pune la o parte, iar semintele si pielitele ramase se acopera cu apa, se amesteca bine si se lasa la inmuiat. Se paseaza din nou,in alt vas.

 

Sucul obtinut se consuma ca sirop. Daca este prea acru se amesteca cu putina miere. Resturile se pun intr-un borcan de 5 l, se umple cu apa, gramezile de seminte si pielite se desfac cu mana. Se asteapta ca semintele sa coboare pe fundul borcanului si pielitele sa se ridice la suprafata apei. Pielitele se scot cu grija cu ajutorul unei linguri de spumare pana se ajunge la partea amestecata cu seminte. Se completeaza apa si se scoate si restul de pielite. Se preseaza apa din pielitele scoase, se adauga la sucul lasat la o parte, compozitia se pune intr-o cratita emailata cu volum cunoscut ca sa se lege. Se fierbe 25 de minute, amestecand cu o lingura de lemn folosita doar in acest scop sau cu o lingura de plastic termorezistenta. Nu se fierbe mult daca se adauga gelatina pentru dulceturi. Se indulceste cu 400 g de miere la litru de suc.

 

Amatorii de coacaze crude pot indulci gemul cu 300 g de miere, astfel fructele isi pastreaza gustul acrisor natural. Cel mai bun gem de coacaze se prepara din soiurile cu fructe marunte si aroma penetranta.


Gemul de coacaze se serveste ca atare sau se foloseste la creme si prajituri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa
Bucataras.RO

Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa

Robertel, Zmeul cel mic a intrat pe un modul de dietă iar cu această ocazie, testează și ajutoarele din CasaZmeilor!...

Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola