Gem de gutui

Nimic nu e mai delicios decat gemul de gutui, cu parfumul lui de toamna. Ca si orice reteta de gem, trebuie sa ai putina rabdare, dar rezultatul este delicios. Dintre toate fructele de toamna gutuiul e preferatul meu.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Gem de gutui

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 2 kg zahar
  • 1/2 jumatati de nuca
  • 2 lamii mari
  • 6 cani cu apa
  • 4-5 plicuri zahar vanilat.

Mod de preparare

Se pune la foc zaharul cu apa si cind se mai leaga putin se pune o parte din zeama de lamiie. Dupa ce se mai leaga se ia din sirop si se pune pe o farfuriuta care sa inclina ca sa vedem daca s-a legat cit trebuie. Daca este gata, se ia cratita de pe foc se adauga gutuile, restul de zeama de lamiie si zahatul vanilat. In acest timp se baga la cuptor, intr-o tava curata si uscata jumatatile de nuca si se rumenesc bine.

Gemul este gata atunci cand lingura face carare pe mijlocul cratitei si o si gustam. Se racoreste si se pune in borcane cu capac, bine uscate. Daca gemul a facut spuma la fiert se ia spuma inainte de a umple borcanele. Se pune gemul in borcane alternindu-se cu jumatatile de nuca si se pot pune pe marginea borcanului si rondele de lamaie, da o culoare frumoasa. Se inchid borcanele si daca vrem sa le tinem mai multe luni putem sa le fierbem la bain-marin.


Acest gem de gutui cu nuca se poate folosi si la clatite daca este bine legat sau mancat ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Briose cu ciocolata
3
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Napolitane cu cacoa si menta
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Parteneri
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!