Magiun de prune bistritene

Magiunul este absolut delicios, cu textura lui densa si bogata poate fi consumat ca atare sau in diferite deserturi. Aceasta reteta de magiun nu are zahar.

Complexitate
medie
Magiun de prune bistritene

Ingrediente

  • prune bistritene cat mai coapte (nu conteaza cate
  • dar recomand minim 4-6 kg
  • insa nu mai mult de 8 kg la o tura)
  • putin otet (cate o lingura pentru fiecare kg de prune curatate de samburi).

Mod de preparare

Prunele se curata de samburi, se cantaresc si se dau prin masina de tocat carne folosind sita cea mai mare. Se pot fierbe si intregi si puteti folosi spre sfarsitul fierberii un blender sa le mai maruntiti. Intr-o oala larga, pe care s-o puteti baga in cuptor puneti otet, cate o lingura pentru fiecare kg de prune (eu folosesc otet de mere), apoi puneti deasupra prunele si lasati oala acoperita peste noapte, ca prunele sa se macereze.

A doua zi dati oala la cuptor, la 150 grade timp de 11-12 ore. Asta-i tot! Nu trebuie sa amestecati deloc! La suprafata va face o pojghita pe care, daca chiar vreti puteti s-o amestecati cu restul compozitiei de vreo 2 ori pe parcursul fierberii, sau doar la sfarsit. Spre sfarsit gustati magiunul, daca nu vi se pare indeajus de dulce puteti amesteca vreo 2-3 pumni de zahar si mai lasati sa fiarba cam 1 ora. Zahar puteti pune chiar si de la inceput, daca doriti sa fie dulce-dulce, peste prune, insa eu nu folosesc, imi place asa, "natur".

Cand e gata, compozitia a scazut cam de 2 degete, e o pasta densa, iar o lingura infipta in oala sta teapana, nu se rastoarna. E foarte important sa nu fie apos, ci dens! Daca are prea multa zeama mai trebuie fiert, altfel se va strica! Magiunul se toarna rece in borcane sterilizate si se lasa descoperit la temperatura camerei 1-2 zile, sau se da la cuptor sub grill, tot la 150 gr, vreo 40 min. pentru a face pojghita. Din 4 kg de fructe curatate de samburi mi-au iesit 8 borcane de 350 ml, deci iese un boran din 1/2 kg de prune. Eu pun deasupra, pentru siguranta, si putin salicilat, apoi capsez borcanele.


Pofta buna! Reteta Magiun de prune fara zahar a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Pulpe de pui cu iaurt si pesmet
Bucataras.RO

Pulpe de pui cu iaurt si pesmet

Și eu sunt foarte mândră că fac parte din această frumoasă comunitate și postez cu drag rețete pregătite de...

Pulpe de pui cu iaurt si pesmet
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!