Dulceata

Reteta culinara Magiun de prune bistritene

complexitate reteta Medie 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Magiunul este absolut delicios, cu textura lui densa si bogata poate fi consumat ca atare sau in diferite deserturi. Aceasta reteta de magiun nu are zahar.

ingrediente

   prune bistritene cat mai coapte (nu conteaza cate
   dar recomand minim 46 kg
   insa nu mai mult de 8 kg la o tura)
   putin otet (cate o lingura pentru fiecare kg de prune curatate de samburi)

mod de preparare

Prunele se curata de samburi, se cantaresc si se dau prin masina de tocat carne folosind sita cea mai mare. Se pot fierbe si intregi si puteti folosi spre sfarsitul fierberii un blender sa le mai maruntiti. Intr-o oala larga, pe care s-o puteti baga in cuptor puneti otet, cate o lingura pentru fiecare kg de prune (eu folosesc otet de mere), apoi puneti deasupra prunele si lasati oala acoperita peste noapte, ca prunele sa se macereze.




A doua zi dati oala la cuptor, la 150 grade timp de 11-12 ore. Asta-i tot! Nu trebuie sa amestecati deloc! La suprafata va face o pojghita pe care, daca chiar vreti puteti s-o amestecati cu restul compozitiei de vreo 2 ori pe parcursul fierberii, sau doar la sfarsit. Spre sfarsit gustati magiunul, daca nu vi se pare indeajus de dulce puteti amesteca vreo 2-3 pumni de zahar si mai lasati sa fiarba cam 1 ora. Zahar puteti pune chiar si de la inceput, daca doriti sa fie dulce-dulce, peste prune, insa eu nu folosesc, imi place asa, "natur".




Cand e gata, compozitia a scazut cam de 2 degete, e o pasta densa, iar o lingura infipta in oala sta teapana, nu se rastoarna. E foarte important sa nu fie apos, ci dens! Daca are prea multa zeama mai trebuie fiert, altfel se va strica! Magiunul se toarna rece in borcane sterilizate si se lasa descoperit la temperatura camerei 1-2 zile, sau se da la cuptor sub grill, tot la 150 gr, vreo 40 min. pentru a face pojghita. Din 4 kg de fructe curatate de samburi mi-au iesit 8 borcane de 350 ml, deci iese un boran din 1/2 kg de prune. Eu pun deasupra, pentru siguranta, si putin salicilat, apoi capsez borcanele.


Pofta buna! Reteta Magiun de prune fara zahar a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

Incearca si Gem de fragute
Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune bistritene" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Dulceata

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite