Muraturi asortate

Reteta de muraturi asortate in imagini este tot ce aveti nevoie pentru a prepara niste muraturi delicioase pentru iarna, chiar la voi acasa.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie
Muraturi asortate

Ingrediente

  • 1 conopida mare
  • 1 varza alba mare
  • 2 verze rosii
  • 2 kg gogonele potrivite
  • ½ kg morcovi
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 legatura mare frunze de telina
  • 1 legatura marar uscat
  • Cimbru uscat
  • 3 bucati hrean
  • 1 Pepenas rosu facultativ
  • 1 pachet piper boabe
  • 1 pachet boabe de mustar
  • 1 pachet foi de dafin
  • 1 telina radacina
  • Sare grunjoasa

Mod de preparare

Legumele trebuie sa fie frumoase si nepatate cele atinse inlaturandu-se. Pe fundul borcanului se pun cele care arata mai bine si deasupra cele mai coapte pentru a se consuma primele. Eu folosesc gogonele potrivite ca sa se patrunda mai bine si varza rosie mai multa sa le dea culoare frumoasa.

Legumele se curata si se spala. Conopida se desface buchetele si se pune in apa cu sare. Verzelor li se taie cotorul in cruce si se taie apoi in sferturi. Morcovii si telina se taie in fome dorite rondele sau pe lung. Hreanul se taie in patru pe lung. Conopida se scurge de apa in care a stat si se spala frunzele de telina.

Borcanele se spala bine si se clatesc cu apa clocotita. Se aseaza pe fundul borcanului cateva bucati de hrean apoi asezam frumos legumele asortate dupa imaginatia fiecaruia. Hreanul si varza rosie trebuie sa ne ajunga sa punem atat pe fund, la mijloc cat si deasupra lor.

Se pun printe ele boabe de mustar, piper, frunze de telina, catei de usturoi, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru. Cand s-a umplut borcanul se pune deasupra hrean, crengi de marar mai groase si peste el niste tije curate de lemn eventual oparite pentru a impiedica ridicare legumelor deasupra lichidului.

Se pune 1 lingura cu varf de sare mare la 1 litru de apa. Se pun cativa litri de apa cu sarea masurata, se adauga boabe de mustar, piper, frunze de telina, marar uscat rupt bucati, foi de dafin si cimbru si se pune pe foc sa dea in clocot 10-15 minute. Dupa ce a fiert putin se varsa apa intr-un lighen si se adauga iarasi apa si sare masurata ( 1 lg la 1 litru) in cratita peste frunzele ramase si eventual daca mai aveti frunze de telina mai puneti. Se fierbe si aceasta si se da deoparte. Se continua asa pana se fierbe cantitatea de apa necesara umplerii barcanelor.( la un butoi de 10 litri 7 litri de apa).

Borcanele se aseaza pe cutite si se invelesc cu un prosop umed. Cand se pune apa in borcane nu trebuie sa fie fierbinte ci calduta. Se roteste borcanul in mai multe directii pentru a scoate bulele de aer ramase. Gura si gatul borcanului se ung cu albus de ou Se desface celofanul, se ia foaia si se unge cu putina apa. . Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua-trei. Se pun astfel doua foi de celofan. Atentie cand se muta borcanele sa nu atinga lichidul foaia de celofan.


Muraturile asorate se poate consuma cu orice fel de mancare cu carne.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Lasagna cu spanac si branzeturi
Bucataras.RO

Lasagna cu spanac si branzeturi

Pentru că am vrut să facem o pauză de la preparatele cu carne, după sărbători, am preparat o delicioasă lasagna cu...

Lasagna cu spanac si branzeturi
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga