Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm. Feliile d
Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu latime de 3 cm.
Feliile de gogosari se aseaza intr-o oala de 10 l, in straturi de 10 cm grosime.
Peste fiecare strat se presara parte din zahar sau se pun 2-3 linguri cu miere si 2 linguri cu sare de bucatarie.
La sfarsit se toarna tot otetul.
Oala astfel pregatita cu felii in straturi se acopera cu un capac si se lasa la rece, in camara, pana a doua zi ( cam 24 ore ) cand vom constata ca gogosarii au lasat atata zeama pana sunt aproape acoperiti.
A doua zi se aseaza gogosarii in cele trei borcane care au fost bine spalate si sterilizate la cuptor se adauga celelalte ingrediente: foi de telina la fundul borcanului si deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) si felii de hrean la margine asa incat sa constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper cate un pachetel la fiecare borcan, puse printre straturi alaturi de bobitele de mustar.
Dupa ce s-au asezat asa incat sa nu fie nici prea indesati si nici prea afanati, se toarna solutia care a ramas in oala peste ei, se mai pun frunze de telina si betele de marar uscat, se lasa in camara pana a doua zi sa scada lichidul dupa ce ies bulele de aer. Dupa o alta zi se completeaza lichidul din ceea ce a ramas cu o zi inainte, se pune capacul metalic ermetic sau se leaga foarte strans cu celofan si se pune in camara, la loc rece, 16-18 grade celsius.
Alaturi de fripturi, oua jumari sau ochiri
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataCiorbita de ''verisoare'' dulci cu legume pline de vitamine,intareste sistemul imunitar ( sper ca am zis un adevar,ramane de...
Ciorbita de perisoare cu amestec de legumeIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii