Zacusca

Reteta Zacusca cu bureti

portii reteta 1 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 2h 
amalia01 postat de
Postat pe: 25-09-2017
Adaugă în cartea de bucate
S-a imbracat gradina toata
in tonuri dulci de aramiu;
miroase a vanata coapta,
a gogosar si rubiniu.

E zarva mare in ograda-
cu mic, cu mare buchisesc
in vechea "carte de bucate"
dupa "ZACUSCA CU BURETI".

ingrediente

1 portii

   2 kg ceapa
   5 kg gogosari rosii
   2,5 kg vinete
   1,5 kg ciuperci ( bureti de roua)
   500 ml ulei
   500 ml bulion
   15 foi de dafin
   1 lingura piper boabe
   sare

mod de preparare

- Se curata mai intai ceapa-
Citeste mama; rade-apoi:
Asta e treaba pentru tata,
de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii
alesi, spalati, taiati marunt,
iara bunicul, sub mustata
zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara?-
intreaba mama macinand-
sa imi aduca bulionul,
niste ulei, piper, dafin...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.
Dar, mama, n-ai uitat ceva?
- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,
fugi de adu si cratita!

E zarva mare in ograda,
focul trosneste-ncetulet,
si toti ai casei dau zabava
langa ZACUSCA CU BURETI.


Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.
Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.
Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.
Buretii se curata de picioruse, se spala si se taie nu foarte marunt.
Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat.

Separat, 250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.
Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor, lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa, se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.
Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.
Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.

Incearca si Zacusca gustoasa de morcov
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu bureti" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Zacusca

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.