Zacusca cu bureti

S-a imbracat gradina toata in tonuri dulci de aramiu; miroase a vanata coapta, a gogosar si rubiniu. E zarva mare in ograda- cu mic, cu mare buchisesc in vechea "carte de bucate" dupa "ZACUSCA CU BURETI".

Portii
1
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Zacusca cu bureti

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 2,5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci ( bureti de roua)
  • 500 ml ulei
  • 500 ml bulion
  • 15 foi de dafin
  • 1 lingura piper boabe
  • sare

Mod de preparare

- Se curata mai intai ceapa-

Citeste mama; rade-apoi:

Asta e treaba pentru tata,

de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii

alesi, spalati, taiati marunt,

iara bunicul, sub mustata

zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara?-

intreaba mama macinand-

sa imi aduca bulionul,

niste ulei, piper, dafin...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.

Dar, mama, n-ai uitat ceva?

- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,

fugi de adu si cratita!

E zarva mare in ograda,

focul trosneste-ncetulet,

si toti ai casei dau zabava

langa ZACUSCA CU BURETI.

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.

Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.

Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.

Buretii se curata de picioruse, se spala si se taie nu foarte marunt.

Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat.

Separat, 250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.

Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor, lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa, se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.

Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.

Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Ciorba de perisoare din carne de pui
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare din carne de pui

Ciorba de perisoare din carne de pui
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola