Zacusca de vinete este foarte gustoasa. Vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ar
Zacusca de vinete este delicioasa. Pentru asta vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ardeiul capia. Intr-o cratita mare se pune uleiul ( 1 1/2) la incins, dupa care se adauga ceapa, urmata de ardeiul capia tocat (crud). Se calesc bine impreuna circa o jumate de ora. Intre timp punem apa la fiert ca sa oparim rosiile cateva minute. Dupa ce le oparim, le curatam si le tocam marunt. Ca sa obtinem un bulion proaspat adaugam rosiile intr-o tigaie in care am incins un pic de ulei, si subtiem cu apa.
Peste ceapa adaugam bulionul proaspat, dupa care vinetele, ardeiul si gogosarul (coapte) toate tocate. Amestecam bine. Le lasam sa fiarba un pic si amestecam destul de des ca sa nu se prinda de fundul cratitei folosite. Adaugam si suc de rosii (1 litru sau chiar mai mult depinde de consistenta pe care dorim sa o aiba zacusca ). Potrivim de sare, piper si punem si frunze de dafin....lasam la fiert o ora pe foc mic si amestecam foarte, foarte des sa nu se prinda. Scoatem frunzele de dafin afara din zacusca de vinete si bagam blender-ul si o facem fina. Punem zacusca in borcanele curate si uscate asezate pe o tava, lasam gol borcanul de un deget si ceva....dupa care le bagam in cuptor la 50°, 15 minute, dupa care ridicam temperatura incet la 70° si le lasam acolo o ora sa prinda o crusta in borcan. Intre timp incalzim 1/2 de ulei, punem cateva foi de dafin, boabe de piper si un pic de sare (o lingurita).
Scoatem borcanele un pic afara si punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte. Punem capacele si strangem bine cat putem de tare fiecare borcan. Le mai lasam sa stea asa cel putin o ora la 70° dupa care marim temperatura la 90° pentru inca o ora, stingem cuptorul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi dupa care se pun la rece in camara de iarna.
Zacusca de vinete se serveste cu paine proaspata de casa.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaFoarte, foarte bune.... Sunt un fel de cordon bleu de vita, o nebunie.
Pachetele din carne de vita cu sunca si mozzarellaIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii