Prajitura Orhideea

Culoare si savoare...Prajitura Orhideea:) Enjoy!

Portii
20
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Orhideea

Ingrediente

  • Nota:La toate blaturile pe care le vom coace am folosit o tava cu dimensiunea aprox. de 26 x 39cm
  • Foi de blat negru (2 buc):
  • 170 gr. unt la temperatura camerei
  • 250 gr. zahar praf
  • 2 oua
  • 140 gr. faina tip 000
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/4 lingurita de sare
  • 125 gr. iaurt (eu am folosit Danone Cremosso si e cel mai super)
  • 40 gr. cacao neagra cu continut mare de grasime (aprox22%)...eu am folosit de la Dr.Oetker
  • 1/2 baton de vanilie (eu am folosit Bourbon)
  • Crema cu fructe:
  • 350 gr. ciocolata alba (eu am folosit Schogetten)
  • 250 ml. frisca lichida (eu am folosit Meggle)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 200 gr. amestec de fructe (eu am folosit coacaze rosii
  • negre
  • albe
  • afine
  • mure
  • visine si zmeura)
  • inca 150 ml.frisca (optional -cititi Nota)
  • Crema de lapte:
  • 750 ml. lapte
  • 200 gr. zahar
  • 100 gr. faina
  • 20 gr. amidon de porumb
  • 250 ml. frisca lichida
  • Foaia de blat alba(1 buc):
  • 40 gr. unt
  • 3 oua
  • sucul de la o portocala
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 80 gr. faina
  • 75 gr. zahar
  • Crema de oua:
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr. zahar praf
  • 1 plic de zahar vaniliat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 6 linguri de unt
  • Foaia de bezea(1 buc):
  • 6 albusuri de ou
  • 300 gr. zahar praf
  • 1/2 lingurita otet
  • 1 lingura amidon de porumb
  • Decor:
  • sau congelate
  • fructe proaspete

Mod de preparare

*Incepem prin a pregati crema cu fructe pentru ca are nevoie sa stea la racit mai mult timp:

1.Intr-o cratita punem ciocolata alba, adaugam frisca si punem cratita pe aragaz la foc mic.

2.Amestecam usor pana ciocolata se topeste, amestecul este fluid, omogen, cu un aspect cremos.Cat timp tinem ciocolata pe foc avem grija si urmarim ca acesta sa nu dea in fiert.

3.Dupa ce s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam amestecul sa se tempereze.Il dam apoi la rece pentru cel putin 3-4 ore, sau daca este posibil lasam cratita la frigider peste noapte.

4.Cand timpul de racire a trecut scoatem cratita de la rece, punem crema intr-un bol si o mixam foarte bine pana ne rezulta o crema spumoasa.

5.Adaugam fructele intregi si le incorporam lejem cu o spatula, dar fara a amesteca mult timp ca sa le sfarmam.

Note:

Am sa va zic cate ceva despre varianta in care veti folosi fructe congelate...

Ea difera in functie de cat sunt de zemoase fructele, dar daca folositi fructe congelate, in momentul in care le adaugati in crema aspectul final al acesteia vi se pare ca a devenit putin prea moale, puteti sa mai adaugati inca 150 ml. de frisca batuta spuma.

Poate nici nu v-a mai fi nevoie daca fructele pe care le folositi sunt stoarse bine de zeama.Eventual sa fie puse intr-un strecurator de seara pana dimineata.

Daca folositi fructe proaspete, eu zic ca nu este nevoie sa mai adaugati frisca suplimentar, cel putin la mine nu a mai fost cazul.

Ramane sa hotariti voi in functie aspectul final al cremei care trebuie sa fe mai dens.

*Acum pregatim crema de lapte:

1.Intr-o cratita mai mare punem zaharul, faina si amidonul.Amestecam aceste ingrediente usor, dupa care punem laptele si continuam sa amestecam pentru a evita sa se faca cocoloase.

2.Punem apoi cratita pe foc mic si lasam sa fiarba pana crema se ingroasa si are aspectul unei budinci.Procesul dureaza undeva la 10 minute, timp in care mai amestecam din cand in cand.

3.Oprim focul, acoperim cratita cu o folie alimentara pentru a nu face pojghita si lasam crema sa se raceasca complet.Din cand in cand indepartam folia si mai amestecam putin pentru a ''desface'' amestecul si sa nu fie prea compact.Cand terminam de amestecat punem folia alimentara din nou la loc.

4.Cat timp se raceste crema, mixam foarte bine frisca pana este spuma.

5.Punem crema de lapte intr-un bol si adaugam treptat cate putina frisca.Mixam bine adaugand toata frisca pana obtinem o crema pufoasa.O punem deoparte pana asamblam tortul.

*Pregatim crema de oua asa:

1.Punem galbenusurile pe baie de abur intr-un castron, adaugam trei treimi din cantitatea de zahar, zaharul vaniliat, esenta si amestecam incontinuu cu un tel pana compozitia incepe sa se ingroase si sa aiba un aspect spumat, aerat.Dupa ce compozitia s-a ingrosat si aproape si-a dublat volumul, o luam de pe baia de abur si o lasam la racit, cu conditia de a mai amesteca in ea din cand in cand.

2.Intre timp mixam untul cu restul de zahar pana devine spuma.

3.Dupa ce amestecul de galbenusuri s-a racit, incepem sa adaugam la unt, putin cate putin, cate o lingura din amestecul de galbenusuri mixand bine dupa fiecare lingura adaugata exact ca la maioneza, cu mare grija sa nu se taie.

4.Cand este gata, punem crema deoparte.

*Pregatim acum foaia de bezea:

1.Pentru inceput pornim cuptorul la 120 de grade.

2.Tapetam apoi cu hartie de copt tava dreptunghiulara pe care o vom folosi la toate blaturile.

3.Intr-un castron curat si degresat punem albusurile cu mare grija pentru a nu ramane urme de galbenus printre ele.Incepem sa le mixam bine pana ne rezulta o spuma tare.

4.Cand spuma s-a format, incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar.Mixam bine in continuare pana se topeste tot zaharul si abia apoi punem urmatoarea priza de zahar.

5.Cand am pus ultima lingura de zahar mai batem 3 minute.In acest moment trebuie sa avem o bezea densa, tare si lucioasa.

6.Adaugam apoi si amidonul, otetul si mai batem 1 minut.

7.Apoi cu o lingura intindem pe tava compozitia niveland-o peste tot....sau, daca doriti o puteti lasa asa cu un aspect mai haotic.Eu am ales varianta din urma:)

7.Dam tava la cuptor pentru 15 de minute la 120 de grade si apoi reducem focul la 100 de grade unde lasam bezeaua timp de o ora jumate pentru a se usca.La final trebuie sa fie crocanta la exterior si usor gumata pe dinauntru.Eu sincer va spun ca nu am avut atata timp sa o las la uscat asa ca, a mea a fost mai moale pe interior.

8.Cand foaia este uscata si crocanta, iar daca ''ciocanim'' usor cu degetul in ea suna a gol, atunci este gata si o scoatem de la cuptor.O lasam sa se raceasca si apoi o dezlipim cu grija de pe hartia cerata.

O punem deoparte.

*Acum incepem sa pregatim cele doua foi de blat negru:

1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata o tava dreptunghiulara si o punem deoparte.

2.Intr-un bol punem untul, zaharul si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.

3.Adaugam apoi pe rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.

4.Amestecam intr-un bol faina, sarea si bicarbonatul .

5.In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.

6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le: o transa din amestecul uscat, urmatoarea transa din amestecul umed.Trebuie sa precizez ca ar fi bine sa incepem cu ingredientele uscate si sa terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.

7.Taiem pastaia de vanilie in doua si punem toate semintele in compozitie amestecand usor.

8.Impartim compozitia in doua (eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o jumatate in tava pregatita anterior.

9.Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa.Putem sti ca este gata atunci cand facem testul scobitorii si daca nu se lipeste nimic de scobitoare atunci blatul este gata patruns, cu toate ca el are un aspect mai moale, mai cremos.Eu zic ca este important acest detaliu si sa incercam sa urmarim sa nu il tinem prea mult la cuptor, se va usca si se apoi se amareste.

10.Cand este copt, scoatem tava de la cuptor si lasam blatul sa se tempereze putin.Abia apoi il scoatem din tava rasturnandu-l pe o hartie cerata pudrata cu putin amidon.

11.Cand am golit tava putem sa turnam si cea de-a doua jumatate si o dam la cuptor sa coacem cel de-al doilea blat negru.La fel il rasturnam pe o hartie de copt pudrata cu putin amidon.

*Incepem sa pregatim acum foaia de blat alb:

1.Tapetam fundul tavii dreptunghiulare cu hartie de copt si ungem lateralele cu putin ulei.

2.Punem untul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca, dar sa nu se infierbante.

3.Intr-un castron punem galbenusurile de ou, zeama de portocale si de lamaie, esenta de vanilie si le batem usor cu un tel.

4.Punem faina intr-un castron.

5.Incorporam untul topit in faina si amestecam bine pana ne rezulta o pasta...la mine a fost un amestec mai dens.

6.Treptat adaugam compozitia cu galbenusuri si amestecam bine cu un tel.

7.Separat intr-un castron mixam spuma albusurile.Cand spuma este tare, adaugam zaharul si mai mixam pana acesta este topit, spuma este teapana si stralucitoare .

8.Punem o lingura mare de bezea in compozitia de faina si amestecam usor cu miscari de jos in sus...acum textura va incepe sa fie mai aerata.Treptat incorporam si restul bezelei la fel omogenizand lejer cu un tel de jos in sus.

9.Turnam amestecul rezultat in tava pregatita anterior si il nivelam cu o spatula.Dam tava la cuptor pentru 12 minute pana aspectul este unul usor auriu...nu foarte strident, dar in acelasi timp foaia de blat trece testul scobitorii.

10.Cand scoatem tava, rasturnam foaia de blat pe o hartie de copt pudrata cu putin amidon.

11.Indepartam hartia de copt de pe dosul blatului si o acoperim cu un prosop de bucatarie lasand-o sa se raceasca complet.

*Acum ca am terminat de pregatit toate foile de blat si toate cremele, in sfarsit putem ne apucam de asamblarea prajiturii:

1..Asezam pe un suport de lemn o hartie cerata si o pudram lejer cu putin amidon pe toata suprafata.

2.Incepem prin a aseza prima data o foaie de blat negru pe care o ungem cu crema de fructe,.

3.Asezam si presam foarte usor si ce-a de-a doua foaie de blat negru.

4.Deasupra foii de blat negru punem si intindem un strat din crema de lapte.

5.Urmeaza sa asezam deasupra cremei foaia de blat alba.Din nou presam dar foarte usor.

6.Acum intindem si netezim usor si crema de oua.

7.In cele din urma asezam foaia de bezea.

8.Dam prajitura la rece pentru cel puitn doua ore.

9.Cand o scoatem, taiem prajitura pe lung in 3 bucati.Deci, vom avem trei fasii lungi din toata tava de prajitura.

10.Apoi fiecare parte lunga din cele 3, o taiem pe diagonala in asa fel incat sa ne rezulte triunghuri mari.

11.Cand am terminat de portionat fiecare parte de prajitura, o decoram cu fructe proaspete (sau congelate) de care doriti.

12.Asezam bucatile cat mai frumos pe o tava pe care o dam la rece pana in momentul servirii.

Pofta mare va doresc!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Mâncare de praz cu carne de porc
Bucataras.RO

Mâncare de praz cu carne de porc

Printre legumele preferate de mine se numără şi prazul. Nu că ar fi vreo legumă care să nu-mi placă, după cum bine...

Mâncare de praz cu carne de porc
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!