Mini Pavlova cu capsune si afine

Iata un desert magnific, deloc costisitor dar cu care siguuur veti cuceri. Nu se face greu, doar ca necesita timp.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Mini Pavlova cu capsune si afine

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Bezea:
  • 5 albusuri
  • 1 cana de zahar (cam 200 gr)
  • 1 lingura zeama de lamaie si 1 lingurita de otet (am pus eu. Ajunge si doar lamaia)
  • 1 plic zahar vanilat
  • ½ pastaie de tonka rasa
  • 2 linguri rase amidon
  • 1 praf de sare
  • Crema chantilly (sau crema pasticcera de vanilie cu frisca batuta):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g zahăr tos
  • 60 gr făină sau 30 gr amidon (eu am pus faina)
  • 2 plicuri zahar vanilinat sau o fiola es de vanilie
  • 250 ml frisca lichida si batuta
  • 5 gălbenușuri de ou

Mod de preparare

Se prepara mai intai bezeaua. Se separa albusurile de galbenusuri si se presara fiecare cu un praf de sare. Galbenusurile se dau la rece acoperite bine, pana facem crema. Albusurile se bat bine cu un praf de sare pana se spumeaza tot lichidul. Apoi se adauga lingura cu lingura zaharul si se bate pana se topeste tot zaharul, aproximativ 20 min. Intre prizele de zahar am adaugat si lamaia, otetul, zaharul vanilat si razatura de tonka. La final, cand am obtinut o bezea ferma (proba se face intorcand castronul cu susul in jos si bezeaua nu cade!) adaugam si amidonul si il incorporam cu o spatula. Se imbraca tava cu hartie de copt, punem bezea intr-un pos de patiserie (sau o punga taiata la un colt daca nu aveti pos) si apoi formam cerculete de aproximativ 10-12 cm diametru pe care le umplem. Pe margine mai trasam un cerc ca sa inaltam cosuletul si apoi eu am mai spritat mici gramajoare, pt a obtine un cosulet mai inalt in care voi pune crema. Preincalzim cuptoul la 180 grade. Se face apoi focul mic (100 grade la electric si treapta cea mai mica la cuptor pe gaz) si se introduce tava in cuptor. Usa se lasa intredeschisa (punem coada unei linguri intre usa si cuptor). Se coace bezeaua cam 2 ore, pana ce cosuletele sunt uscate si foarte putin rumenite pe fund. Ele trebuie sa se desprinda usor de pe hartia de copt. Dupa ce s-au copt, se stinge ochiul si se lasa tava in cuptor pana se racesc. Daca mai aveti un rand de copt, le formati si le lasati cu foaia de copt afara (abia se mai usuca) si apoi le trageti usor pe tava (daca aveti doar o tava, sau faceti direct in tava daca aveti 2 tavi). Dupa ce coaceti primul rand, le lasati in cuptor cam 30 min apoi le scoateti pe un gratar si le duceti intr-o camera inchisa, fara curent si calda) si introduceti a doua tava. Daca faceti pavlova mare, cat tava, cresteti timpul de coacere si lasati la racit in cuptor peste noapte sau minim 3-4 ore.

Mod de preparare crema chantilly:

Se prepara mai intai crema pasticcera astfel: se mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat (daca folositi) intr-un vas cu peretii grosi (eu am un tuci de la bunica, urateeeeel tare, dar super bun, nu lipeste deloc!) pana se dubleaza volumul. Adaugam si faina sau amidonul si omogenizam bine apoi incepem sa adaugam in fir subtire laptele rece, mixand continuu ca sa evitam formarea cocoloaselor de la faina. Dupa ce am omogenizat bine, dam pe foc tuciul si amestecam continuu pana da in clocot compozitia si se ingroasa. Stingem focul, acoperim crema cu o folie alimentara (ca sa evitam formarea unei coji groase) si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga si fiola de vanilie. Frisca lichida se spumeaza cu zahar pudra (daca este naturala si neindulcita, daca este vegetala are deja zahar si mixam simpla) pana cand devine spuma tarisoara, dar nu batuta final (se mai ingroasa si cand o incorporam in crema de vanilie). Cand crema de vanilie este rece, se ia folia alimentara, se adauga fiola de esenta (daca folositi) si apoi cu o spatula incorporam frisca in crema. Crema trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu frisca, in caz contrar frisca se va taia!

Se umplu cosuletele cu crema chantilly si se decoreaza dupa imginatie, cu fructe fel de fel, crude sau din compot, toppinguri diverse sau diversi biscuitei!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Napolitane cu cacoa si menta
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Supa crema de usturoi
4
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
5
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Parteneri
Reteta de pipote picante, cu paste
Bucataras.RO

Reteta de pipote picante, cu paste

Îmi plac pipotele, mai ales în sos de ceapă și usturoi, servite cu piure sau cartofi natur și...

Reteta de pipote picante, cu paste
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!