Placinte impletite cu aluat de casa si dovleac cu scortisoara

Nu puteam lăsa toamna să treacă, fără a profita de darurile ei minunate, precum dovleacul, așa că am preparat diverse deserturi, precum aceste plăcinte împletite cu aluat de casă și dovleac cu scorțișoară.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Placinte impletite cu aluat de casa si dovleac cu scortisoara

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 gr unt
  • 120 ml ulei
  • 200 ml apa
  • 600 gr faina
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita de bicarbonat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingura zahar
  • ½ lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 800 gr razatura de dovleac placintar
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri gris
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

Pentru aluat, punem untul intr-un vas pe foc incet si il lasam sa se topeasca, apoi punem

jumatate din cantitatea topita intr-un bol, iar peste cealalta jumatate de pe foc punem uleiul si o mana de faina.

Amestecam bine sa nu faca faina cocoloase, apoi ridicam vasul de pe foc si il lasam la racit.

Peste untul din bol punem galbenusurile, zaharul, sarea si omogenizam. Adaugam apa, coaja rasa de portocala si lamaie, apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Framantam un aluat elastic si nelipicios. Trebuie sa fie mai moale, de fapt in momentul in care nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugam

faina.

Ungem masa de lucru cu putin ulei si intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie subtire cat lama unui cutit.

Peste jumatate din aluat intindem uniform jumatate din compozitia fiarta, aducem partea neunsă de aluat peste ea, presam incet cu mainle sa se lipesca si procedam la fel, adica punem jumatate din compozitia ramasa peste jumatate din alual, pliem partea cealalta de aluat peste compozitie si tot asa pana epuizam compozitia si nu mai putem impacheta aluatul.

Eu am facut asta de patru ori.

Punem aluatul in bol, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 30n de minute.

Intre timp pregatim umplutura.

Curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoarea mare.

Punem razatura intr-un vas la foc mediu, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam incet.

Lasam pe foc pana cand se formeaza sirop si se inmoaie dovleacul, apoi adaugam grisul, ridicam de pe foc si lasam vasul la rece.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.

Intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie dreptunghiulara, pe masa de lucru, dar peste hartie de copt(eu la prima parte am uitat sa pun hartia si am transferat-o greu in tava).

Punem pe mijlocul foilor cate o jumatate din compozitia cu dovleac si crestam marginile foilor in fasii de 1,5 cm, pe care le impreunam peste dovleac sub forma de impletitura.

Asezam placintele in tava cu tot cu hartia de copt si le coacem la 180 de grade C, pentru 40 de minute.

Le pudram reci cu zahar, cu aroma de vanilie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri
Bucataras.RO

Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri

Un fel de mancare rafinata, amestec de arome de toamna si culori. Nu puteam sa las sa treaca toamna si sa nu folosesc...

Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!