Nu ştiu de ce, dar parcă toamna simt nevoia sa fac prăjituri care să umple casa cu arome care să mă îmbie la leneveala, să creeze acea atmosferă de tihnă în casă. Cât de plăcut este ca mirosul de măr, vanilie şi scorţişoară să ne gâdile simţurile. Iar prăjiturica asta s-a dovedit a fi perfecta! Fragedă, aromată, cu multa umplutură, ce mai, o minunăţie. Parcă nici nu ne-am aştepta de la o prăjitura atât de simplă să fie atât de bună. V-o recomand cu mare drag.
Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pâna ce acesta se topeste.
Am adaugat apoi laptele caldut în care am stins praful de copt si uleiul.
Am pus sarea si vanilia, dupa care am încorporat treptat faina.
Cantitatea necesara de faina depinde mult de tipul ei precum si de celelalte ingrediente folosite.
Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios, dar destul de ferm pentru a putea întinde foile.
Am pus aluatul la frigider cât am curatat si razuit merele.
Am împartit aluatul în patru parti, pentru cele 4 foi.
Eu am folosit o tava de 38 x 25 cm, foile au iesit cam subtiri, dar zic ca a fost suficient.
Puteti sa folositi si o tava mai mica daca nu reusiti sa întindeti aluatul pe o tava asa mare.
Am copt foile pe fundul tavii pe care am pus o hârtie de copt.
Am copt fiecare foaie la 170 de grade C, pentru 12-15 minute.
Am lasat foile sa se raceasca una peste cealalta, dar cu hârtia de copt între ele.
Cât s-au racit, am pregatit umplutura.
Am caramelizat zaharul,când a devenit aramiu,am adaugat untul si am amestecat pâna s-a topit.
Am pus merele peste caramel si am lasat pâna ce au mai avut doar putin sirop.
Am adaugat o lingura de griş si am mai lasat pâna ce acesta a absorbit tot siropul ramas.
Am pus vanilia si scortisoara.
Am lasat crema de mere sa se raceasca, apoi am împartit-o în trei si am umplut foile.
Am pus folie alimentara peste foi si le-am lasat la frigider peste noapte.
Foile s-au înmuiat foarte bine.
Am pudrat cu zahar.
Poftă bună !!!!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaPentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macNu puteam lasa sarbatorile sa treaca fara sa avem pe masa si cateva portii de piftie de porc. ”Retete festive de...
Piftie de porcIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii