Prajitura cu umplutura de mere si crema de vanilie

In ultimele zile au fost foarte multe deserturile pregătite cu mere, dar trebuie să profităm de bunătăţile toamnei. Pe blog veti gasi mai multe reţete de prăjituri/plăcinte cu mere. Aveam la grădina mere foarte dulci şi aromate şi era păcat să nu profit şi să le folosesc pentru prăjituri. De multă vreme vroiam să combin umplutura de mere cu o cremă de vanilie. Dar pentru un gust desăvârşit m-am gândit să adaug şi jeleu de vişine. Rezultatul a fost o prăjitură nu prea sofisticată dar cu un gust divin.

Portii
15
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu umplutura de mere si crema de vanilie

Ingrediente

  • Vanilie
  • 2 linguri zahar
  • Blat pandişpan(tava de 30x20 cm):
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • Sare
  • Umplutura mere:
  • 1 kg mere(curatate si fara cotor)
  • Vanilie
  • Scortisoara
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Zeama de lamâie
  • Crema de vanilie:
  • 400 ml smântâna pentru frisca
  • 1 plic crema Ole vanilie
  • 250 g mascarpone
  • Jeleu de vişine:
  • 300 ml sirop de vişine
  • 2 linguri amidon
  • Am mai folosit ciocolata pentru razuit deasupra

Mod de preparare

Am pregatit mai întâi umplutura de mere pentru ca sa se raceasca.

Am curatat merele si le-am taiat cubulete. Le-am amestecat cu 2 linguri de zahar (daca e nevoie puteti sa adaugati mai mult zahar), le-am pus într-o cratita si le-am pus la foc mic, amestecând din când în când.

Merele vor lasa sirop si se vor înmuia. Când au început sa se înmoaie, am amestecat cu grija sa nu le transform într-un piure, aveam nevoie sa ramâna bucati.

Când siropul a scazut, am adaugat vanilia si scortisoara, am oprit focul si am lasat umplutura sa se raceasca.

Am pregatit si siropul. Am fiert toate ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru pandispan, am separat albusul de galbenusul celor 5 oua.

Galbenusurile le-am amestecat cu cele 2 linguri de ulei si vanilia.

Albusurile le-am mixat cu un praf de sare. Când spuma a devenit ferma, am adaugat pe rând cele 5 linguri de zahar, mixând dupa fiecare.

Am încorporat usor galbenusurile în spuma de albusuri, apoi faina cernuta.

Am pus compozitia în tava pregatita cu hârtie de copt si am pus la cuptor la 180 de grade C, pentru 25 de minute.

Am lasat pandispanul sa se raceasca pe un gratar.

Pentru crema de vanilie, am amestecat smântâna pentru frisca cu crema Ole, am mixat, apoi am adaugat si mascarpone.

Daca vreti sa fie mai dulce, puteti sa adaugati zahar pudra. Mie mi s-a parut a fi perfecta asa.

Pentru jeleu, am dizolvat amidonul cu putina apa rece, am adaugat siropul si l-am fiert pâna când s-a îngrosat.

Când toate au fost reci, am asamblat prajitura.

Am taiat blatul în doua.

In partea de blat care va veni deasupra, am decupat cu ajutorul unui pahar orificiile în care am pus jeleul.

Am asezat pe platou partea de pandispan nedecupata, am pus umplutura de mere si un strat de crema de vanilie. (Eu am însiropat, dar mi-am dat seama ca nu trebuia, umplutura de mere va înmuia suficient blatul).

Am însiropat si partea de pandispan decupata si am asezat-o peste crema de vanilie.

Am pus un strat de crema si deasupra blatului, având grija sa pastrez orificiile în care am pus jeleul.

Daca orificiile sunt prea adânci, puteti sa mai puneti putina crema si apoi jeleul.

Am razuit ciocolata si am pus jeleul în orificiile lasate.

Am lasat-o la frigider câteva ore.

La final m-am gandit ca ar fi fost buna mai multa umplutura de mere.

Acum depinde de preferintele fiecaruia.

S-aveţi poftă !!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Pizza Margherita cu blat de conopida
Bucataras.RO

Pizza Margherita cu blat de conopida

Ziua buna,dragi bucatarasi! Da,stiu,am aproape un an de lipsa de aici,dar o problema serioasa de sanatate,m-a tinut departe...

Pizza Margherita cu blat de conopida
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!