Nu a fost un tort prea insiropat, cum se mai intampla de obicei sa fac, iar dulcele de la ciocolata s-a combinat perfect cu zmeura acrisoara.
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi faina (treptat) si praful de copt, amestecand aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.
Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o craticioara si se topeste impreuna cu 300 ml frisca lichida. Se transfera apoi intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se adauga restul de frisca (rece) peste ea si se mixeaza.
Asamblare:
Blatul se taie in trei.
Pe un platou se pune inelul detasabil de la forma de copt si se pune prima foaie de blat. Se insiropeaza. Se adauga 1/3 din crema, apoi 1/3 din zmeura. Se asaza cealalta foaie de blat, apasand usor pe ea. Se insiropeaza, se adauga jumatate din crema ramasa, apoi jumatate din zmeura ramasa. Se asaza ultima foaie de blat, se insiropeaza si se niveleaza crema peste ea. Se da tortul la rece pentru a se inchega.
Se scoate apoi inelul detasabil (se baga cutitul pe langa tort, pe margini, pentru a-l desprinde de forma), se orneaza tortul pe margini cu ajutorul cremei ramase. Se topeste ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida si se lasa sa se racoreasca (eu am pus-o intr-un recipient pentru ornat, dar daca nu aveti va puteti descurca si cu lingura), apoi se orneaza tortul cu ea doar pe margini. Se asaza zmeura ramasa in mijlocul tortului si se stropeste cu picaturi de ciocolata amaruie (eu am mai facut o reteta cu ciocolata alba, asa ca am pus si putina ciocolata alba peste ea). Se orneaza marginile de pe langa zmeura cu crema ramasa. Se da tortul din nou la rece.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuci Cum se face sucul de rosii
Cum se face sucul de rosii picantReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii