Tort cu nuca, vin alb si trandafiri

Portii
18
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu nuca, vin alb si trandafiri

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 10 albuşuri+7 gălbenuşuri (ouă mărime S)
  • un vârf linguriţă sare
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri făină
  • 9 linguri nucă măcinată
  • un plic praf de copt
  • pentru crema de vanilie:
  • 3 gălbenuşuri
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri zahăr
  • 3 linguri făină
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 ml vin alb
  • 3 linguri zahăr
  • O lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frişcă lichidă
  • 250 g pastă de zahăr
  • Câteva picături colorant roşu
  • puţină ciocolată albă
  • puţină ciocolată cu lapte pentru scris

Mod de preparare

Pentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat.

Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, omogenizând. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, şi se dă la cuptor, la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.

Pentru sirop, se pun la fiert apa cu vinul, zahărul şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan. Se lasă să fiarbă între 5-10 minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi făina, se adaugă laptele, eu am folosit lapte rece, se bate cu telul, pentru a omogeniza şi aera amestecul. Se fierbe pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi se mai bate un pic cu mixerul, pentru a deveni mai cremoasă.

Pentru asamblare şi decor: se taie tortul în trei foi, se însiropează, se umple cu cremă.

Se bate frişca lichidă până devine cremoasă, dar mai moale. Se îmbracă tortul cu o parte din frişcă. Separat, într-un castronel se dau deoparte câteva linguri de frişcă bătută anterior, peste care se toarnă puţină ciocolată albă topită şi se amestecă. Va avea o culoare delicată de galben deschis, cu acesta am făcut alt model pe margine.

O parte din pasta de zahăr se amestecă împreună cu câteva picături de colorant roşu şi se frământă pe o planşetă (eu am avut din silicon). Se modelează din ea trandafirii, dar şi dantela de pe margine cu ajutorul unui şablon din silicon. O parte de pastă de zahăr se lasă albă, pentru a modela trandafirii albi. De asemenea, se pot face şi trandafiri în degradé. Se lasă un pic la uscat aceste decoraţiuni, după care se decorează tortul cu ele.

Pentru scris şi inimioare se foloseşte puţină ciocolată cu lapte topită cu care se umple un pos şi se scrie urarea pe o hârtie de copt, care se dă la congelator.

Se dă tortul la rece până la servire. Atunci se scot decoraţiunile de ciocolată cu lapte de la congelator şi se adaugă pe tort, întrucât au tendinţa să se topească dacă e cald (şi eu am vrut ca scrisul să stea în picioare).

Porţii: 18

Timp de coacere: 35min

Timp de pregătire: aprox 2h

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/10/tort-cu-nuca-vin-alb-si-trandafiri.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Zarzarasi cu miere
3
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
4
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Limoncello
Bucataras.RO

Limoncello

Limoncello este un lichior de lămâie originar din sudul Italiei (peninsula Sorrento). Cum localnicii țin mult la...

Limoncello
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!