Tort din turta dulce

Am facut blaturi din turta dulce, 4 bucati, dar se pot face si mai putine daca doriti un tort nu prea inalt, apoi un jeleu din portocale si crema de frisca cu ciocolata alba. Decorul este la alegerea voastra…

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Tort din turta dulce

Ingrediente

  • Pentru blaturile din turta dulce:
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr miere
  • 2 linguri melasa
  • 100 gr unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Mirodenii pentru turta dulce(eu am folosit: scortisoara
  • lavanda culinara
  • nucsoara
  • coaja de portocala)
  • 500-550 gr faina
  • Pentru jeleul de portocale:
  • 1 kg portocale
  • 3 linguri zahar
  • 50 ml whisky
  • 1 plic gelatina granule
  • In plus:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 100 gr ciocolata alba
  • 500 ml frisca

Mod de preparare

Pentru turta dulce: intr-un bol se pun ouale si zaharul. Se amesteca cu un tel pana sunt bine incorporate. Se adauga mierea si melasa se amesteca cu telul, se transfera pe foc la flacara cea mai mica, se amesteca cu telul si se lasa pana zaharul este topit. Atentie sa nu fiarba compozitia!!! Se adauga untul topit si restul ingredientelor mai putin faina. Se amesteca cu telul pana la incorporare. La final se adauga faina treptat, se amesteca cu telul pana compozitia o permite, apoi trecem la framantat aluatul cu mainile pe masa de lucru. 500 gr faina ar trebui sa fie sufcicent, dar se poate sa mai trebuiasca sa folositi putin mai mult, asta depinde de tipul de faina folosit. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 20-30 minute. Pe masa de lucru usor infaina se scoate aluatul si se taie cu cutitul in patru parti aproximativ egale. Se pudreaza masa cu faina de cate ori este nevoie, ca sa nu se lipeasca aluatul de masa sau sucitor. Se intinde prima bucata de aluat intr-o foaie de aproximativ 0,5cm. Peste aluat se pune forma rotunda in care urmeaza sa asamblam tortul. Se decupeaza cu un cutit bine ascutit, se pune in tava captusita cu hartie de copt. Se repeta si cu celelalte bucati de aluat. Se coc blaturile la cuptorul incins la 175-180 grade pentru 5 minute, maxim 6. Se lasa blaturile sa se raceasca complet. Din restul de aluat se decupeaza diferite forme de turta dulce cu care urmeaza sa ornati tortul(eu am folosit omuleti, braduti, stelute).

Pentru jeleul de portocale: cu un cutit bine ascutit se curata portocalele de coaja, dar si de partea alba care se afla pe coaja. Este nevoie sa avem doar pulpa de portocale, fara pielite, acestea fiind amare la gust. Dupa ce ati curatat portocalele de coaja, cu acelasi cutit se taie feliile de portocale pe langa pielitele ce delimiteaza feliile. In felul acesta am ales doar feliile fara pielite. Se pune pulpa de portocale astfel aleasa intr-o craticioara. Stoarcem resturile de suc si-l punem peste pulpa. Adaugam zaharul si alcoolul(whisky pentru aroma) si punem craticioara pe foc. Lasam pe foc pana zaharul este topit, iar compizotia este usor legata. Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece pentru 10 minute. Se adauga la jeleul fierbinte, se amesteca pana se dizolva gelatina. Se da la rece pana incepe sa se inchege, dar sa nu se intareasca complet.

Ciocolata alba si ciocolata neagra se topeste pe baie de aburi, fiecare intr-un castron separat.

Frisca Montare d’oro este o frisca indulcita, care dupa gustul meu nu a mai trebuit adaugat zahar. Daca totusi nu va satisface gustul puteti sa suplimentati zaharul…

Eu am procedat astfel: ciocolata alba topita am amestecat-o cu frisca lichida, apoi am mixat-o pana a capatat consistenta. Din aceasta crema am luat 3 linguri deoparte si am amestecat-o cu 50 gr ciocolata neagra topita. Restul de 50 gr de ciocolata neagra se imparte in doua si se ung doua blaturi din turta dulce.

Asamblare: se ia o forma de tort(20 cm), cu marginile detasabile si se imbraca in folie alimentara. Se pune un blat de turta dulce uns cu ciocolata, peste se pune jumatate din jeleul de portocale, se da la frigider pentru 30 minute. Se continua asamblarea tortului cu o parte din frisca alba. Peste frisca se pune o foaie de blat din turta dulce(fara ciocolata), se fixeaza bine cu mainile blatul in crema de frisca. Peste acest blat se pune frisca cu ciocolata neagra, apoi blatul uns cu ciocolata neagra, jeleul de portocale ramas, frisca alba si un ultim blat. Se inveleste tortul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 6-8 ore(eu l-am lasat peste noapte). Este necesar sa se lase la frigider pentru ca foile din turta dulce sa se inmoaie. Se imbraca tortul cu o parte din frisca alba ramasa. Se decoreaza dupa preferinte…eu am folosit deasupra o mandarina taiata in jumatate, un baton de scortisoara, jeleuri…iar marginile le-am decorat cu omuleti din turta dulce. Sarbatori fericite!!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine
Bucataras.RO

Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine

Pentru o zi speciala, un tort special...Ma rog, era un  motiv bine intemeiat sa pregatesc ceva dulce. Dar de data...

Desert tort inima cu mousse si jeleu de visine
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola