Este pentru prima oara cand folosesc lavanda culinara si recunosc ca am avut ceva emotii. Parfumul lavandei este destul de puternic, din cauza asta ea trebuie folosita cu moderatie. Pentru inceput, am infuzat lavanda in smantana pentru frisca, apoi am pus cate putina lavanda, am lasat cate 5 minute si am gustat. Nu am depasit o lingurita rasa de lavanda culinara la crema, am vrut o aroma medie, sa nu fie difuza, dar nici pregnanta de lavanda… Va recomand si voua sa incercati, asta daca doriti experiente noi in bucatarie, in lumea dulciurilor…
Pentru crusta: biscuitii se rup cu mana si se pun in vasul robotului de bucatarie. Puteti sa folositi doar biscuiti simpli, biscuiti populari, biscuiti digestivi, ce aveti si ce va place. Se masuntesc biscuitii la robot, se adauga lavanda culinara, zaharul, vanilia, se dau cateva pulsatii robotului sa se amestece ingredientele. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza, iar daca mai este necesar, se adauga putin lapte rece pentru a lega si mai bine compozitia. Luam o tava de tarte cu marginile detasabile si o ungem cu unt. Eu am folosit una dreptunghiulara, voi puteti sa folositi si una rotunda… Se pune amestecul pentru crusta in tava, se distribuie uniform pe toata lungimea tavii, se ridica aluatul de crusta si pe margini si se apasa usor cu degetele. Se „imbraca” tava in crusta, se apasa usor cu dosul unei linguri pentru a aseza cat mai uniform blatul de biscuiti. Se da la frigider pentru 15 minute. Apoi se coace pentru 15 minute in cuptorul incins la 170 grade C.
Pentru umplutura: se pune smantana pentru frisca intr-un ibric, se adauga lavanda si se pune pe foc. Se lasa sa se infierbante, dar atentie sa nu fiarba. Se lasa lavanda la infuzat 10 minute apoi se strecoara. Se pune jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca (adica 100 ml) in vasul robotului de bucatarie. Se adauga branza si se mixeaza pana obtinem o crema fina. Se adauga galbenusurile, zaharul, amidonul si se mixeaza pana la incorporare.
Pepenele confiat se taie in bucatele si se adauga la crema de branza cu lavanda. Se toarna peste crusta, se da la cuptorul incins la 160 grade C, pentru 45-50 minute. Lasam sa se raceasca complet, indepartam peretii detasabili si scoatem din forma.
Pentru glazura de deasupra: in smantana infuzata cu lavanda ramasa (100 ml), punem ciocolata alba rupta in bucati. Dam la cuptorul cu microunde pentru 1 minut, amestecam, repetam pana ciocolata este topita. Amestecam cu budinca de vanilie gata facuta. Turnam imediat (cat mai este calduta si fluida) peste cheesecake, lasand sa curga putin si peste margini. Dam la frigider pentru 2-3 ore sau pana glazura este complet intarita. Se decoreaza dupa preferinte si inspiratie, eu am folosit confetti alb si albastru de la Dr. Oetker, flori de lavanda, petale de trandafiri si boboci de iasomie. Sa va fie de folos!!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeUn aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!
Rulouri cu ciuperciTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosNatura are felul ei aparte de a ne încălzi trupul şi spiritul, aruncându-ne in braţe mici daruri: o zi însorită şi...
Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdăIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii