Cheesecake cu lavanda si pepene confiat

Este pentru prima oara cand folosesc lavanda culinara si recunosc ca am avut ceva emotii. Parfumul lavandei este destul de puternic, din cauza asta ea trebuie folosita cu moderatie. Pentru inceput, am infuzat lavanda in smantana pentru frisca, apoi am pus cate putina lavanda, am lasat cate 5 minute si am gustat. Nu am depasit o lingurita rasa de lavanda culinara la crema, am vrut o aroma medie, sa nu fie difuza, dar nici pregnanta de lavanda… Va recomand si voua sa incercati, asta daca doriti experiente noi in bucatarie, in lumea dulciurilor…

Portii
12
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cheesecake cu lavanda si pepene confiat

Ingrediente

  • Pentru crusta:
  • 200 gr biscuiti simpli cu unt
  • 80 gr biscuiti cu stafide si cereale
  • 1 plic zahar vanilat Dr. Oetker
  • 70 gr unt gras
  • 3-4 linguri lapte dulce
  • 1 lingurita rasa lavanda culinara
  • 2 linguri zahar alb
  • Unt pentru uns tava
  • Pentru umplutura:
  • 80-100 gr pepene confiat
  • 250 gr branza dulce de vaci
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita lavanda culinara
  • 80 gr ciocolata alba
  • 3 galbenusuri
  • 70 gr zahar
  • 2 linguri amidon Gustin Dr. Oetker
  • In plus: 2 linguri budinca de vanilie Dr. Oetker (gata facuta conform instructiunilor de pe ambalaj)
  • Pentru decor:
  • Confetti Dr. Oetker (culoare albastru si alb)
  • Flori de lavanda
  • Petale de trandafiri
  • Boboci de iasomie

Mod de preparare

Pentru crusta: biscuitii se rup cu mana si se pun in vasul robotului de bucatarie. Puteti sa folositi doar biscuiti simpli, biscuiti populari, biscuiti digestivi, ce aveti si ce va place. Se masuntesc biscuitii la robot, se adauga lavanda culinara, zaharul, vanilia, se dau cateva pulsatii robotului sa se amestece ingredientele. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza, iar daca mai este necesar, se adauga putin lapte rece pentru a lega si mai bine compozitia. Luam o tava de tarte cu marginile detasabile si o ungem cu unt. Eu am folosit una dreptunghiulara, voi puteti sa folositi si una rotunda… Se pune amestecul pentru crusta in tava, se distribuie uniform pe toata lungimea tavii, se ridica aluatul de crusta si pe margini si se apasa usor cu degetele. Se „imbraca” tava in crusta, se apasa usor cu dosul unei linguri pentru a aseza cat mai uniform blatul de biscuiti. Se da la frigider pentru 15 minute. Apoi se coace pentru 15 minute in cuptorul incins la 170 grade C.

Pentru umplutura: se pune smantana pentru frisca intr-un ibric, se adauga lavanda si se pune pe foc. Se lasa sa se infierbante, dar atentie sa nu fiarba. Se lasa lavanda la infuzat 10 minute apoi se strecoara. Se pune jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca (adica 100 ml) in vasul robotului de bucatarie. Se adauga branza si se mixeaza pana obtinem o crema fina. Se adauga galbenusurile, zaharul, amidonul si se mixeaza pana la incorporare.

Pepenele confiat se taie in bucatele si se adauga la crema de branza cu lavanda. Se toarna peste crusta, se da la cuptorul incins la 160 grade C, pentru 45-50 minute. Lasam sa se raceasca complet, indepartam peretii detasabili si scoatem din forma.

Pentru glazura de deasupra: in smantana infuzata cu lavanda ramasa (100 ml), punem ciocolata alba rupta in bucati. Dam la cuptorul cu microunde pentru 1 minut, amestecam, repetam pana ciocolata este topita. Amestecam cu budinca de vanilie gata facuta. Turnam imediat (cat mai este calduta si fluida) peste cheesecake, lasand sa curga putin si peste margini. Dam la frigider pentru 2-3 ore sau pana glazura este complet intarita. Se decoreaza dupa preferinte si inspiratie, eu am folosit confetti alb si albastru de la Dr. Oetker, flori de lavanda, petale de trandafiri si boboci de iasomie. Sa va fie de folos!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Negresa de post cu nuci
2
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Bucataras.RO

Pandispan cu fructe si crema fina de branza

O prăjitură simplă dar foarte gustoasă. Iniţial am zis că fac doar un pandişpan pufos cu vişine, mai ales că am...

Pandispan cu fructe si crema fina de branza
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga