Cozonac cu aroma de portocala

Cozonacul facut de bunica mea era cel mai bun. Nu voi uita niciodata mirosul cozonacului cald copt pe vatra. Cand eram mica, sarcina mea era sa tin de postava in care bunica framanta cozonacii. Am urmarit-o de atatea ori cum framanta si apoi, cum umplea cozonacii cu cacao, rahat si nuca. Preferatul meu era cozonacul cu cacao, fara nuca si fara rahat, pe care-l facea special pentru mine. Bunica spunea ca secretul cozonacilor este framantatul. Tin minte ca oboseam eu tinand de postava, atat de mult ii framanta. Bunica nu avea cantitati fixe. Imi spunea pui cam atata lapte, zahar cam atat, oua mai multe, faina cat cuprinde si tot asa. Am scris o reteta din ce-mi aminteam, dar cozonacul meu este departe de cel facut de bunica. Imi e atat de dor de bunici!

Portii
5
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu aroma de portocala

Ingrediente

  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • un plic drojdie uscata
  • 700 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un galbenus pt uns
  • coaja de la o portocala
  • cacao
  • zahar
  • rahat pt umplut

Mod de preparare

Mai intai, pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate, restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile. Spalam bine o portocala, stergem bine coaja de apa, apoi o radem si o adaugam peste lapte (bunica punea intotdeauna doar lamaie). Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare. Amestecam bine cu faina, adaugam si albusurile spuma, framantand cu mana. Adaugam treptat si uleiul, framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp. taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar. Cand a crescut aluatul, il impartim in patru. Pe fiecare bucata de aluat intinsa, presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri. Obtinem doi cozonaci. Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat. Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora. Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar.

Introducem la cuptor, lasam pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia. Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute. La inceput la foc mare, apoi mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Desert prajitura negresa
Bucataras.RO

Desert prajitura negresa

O prajitura in fata careia nu poti rezista prea mult. Tare buna langa o cafea sau un pahar cu lapte.

Desert prajitura negresa
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!