Cozonac cu aroma de portocala

Cozonacul facut de bunica mea era cel mai bun. Nu voi uita niciodata mirosul cozonacului cald copt pe vatra. Cand eram mica, sarcina mea era sa tin de postava in care bunica framanta cozonacii. Am urmarit-o de atatea ori cum framanta si apoi, cum umplea cozonacii cu cacao, rahat si nuca. Preferatul meu era cozonacul cu cacao, fara nuca si fara rahat, pe care-l facea special pentru mine. Bunica spunea ca secretul cozonacilor este framantatul. Tin minte ca oboseam eu tinand de postava, atat de mult ii framanta. Bunica nu avea cantitati fixe. Imi spunea pui cam atata lapte, zahar cam atat, oua mai multe, faina cat cuprinde si tot asa. Am scris o reteta din ce-mi aminteam, dar cozonacul meu este departe de cel facut de bunica. Imi e atat de dor de bunici!

Portii
5
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu aroma de portocala

Ingrediente

  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • un plic drojdie uscata
  • 700 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un galbenus pt uns
  • coaja de la o portocala
  • cacao
  • zahar
  • rahat pt umplut

Mod de preparare

Mai intai, pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate, restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile. Spalam bine o portocala, stergem bine coaja de apa, apoi o radem si o adaugam peste lapte (bunica punea intotdeauna doar lamaie). Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare. Amestecam bine cu faina, adaugam si albusurile spuma, framantand cu mana. Adaugam treptat si uleiul, framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp. taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar. Cand a crescut aluatul, il impartim in patru. Pe fiecare bucata de aluat intinsa, presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri. Obtinem doi cozonaci. Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat. Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora. Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar.

Introducem la cuptor, lasam pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia. Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute. La inceput la foc mare, apoi mediu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Ghiveci calugaresc de vinete
3
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Rulouri fragede cu branza
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Negresa de post cu nuci
5
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Parteneri
Cum se face sucul de rosii picant
Bucataras.RO

Cum se face sucul de rosii picant

 Cum se face sucul de rosii

Cum se face sucul de rosii picant
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga