Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si pentru ca deja am intrat in postul Craciunului, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va gatesc acest bors, care este usor de preparat si nu ia nici prea mult timp. Puteti folosi zarzavaturile si legumele conservate la borcan special pentru ciorbe si supe, asta daca nu dispuneti de legume proaspete .Eu am avut proaspete si ceva congelate, cum ar fi radacina de telina si cea de patrunjel.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
redusa
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Ingrediente

  • 300 g fasole albe
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 ardei grasi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • cateva fire tarhon (verde sau uscat)
  • cateva fire cimbru (verde sau uscat)
  • vegeta de legume
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 l bors
  • piper
  • sare
  • paste sau taietei de casa(dupa preferinta)
  • Dressing
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de rosii

Mod de preparare

1) Pregatim toate ingredientele din imagine, apoi ne vom ocupa de fasole. Dupa ce a fost curatata de impuritati, se spala in cateva ape si se pune la inmuiat cu o seara inainte, pentru ca a doua zi sa nu ia timp prea mult la fiert.

Eu de obicei fasolea o fierb in oala sub presiune, iar procesul de fiebere nu dureaza mai mult de 10 min.

2) Deci punem fasolea in apa si o lasam sa dea cateva clocotete, dupa care aruncam apa si punem, alta. Repetam inca o data aceasta operatiune, dupa care o lasam in oala sub presiune sa fiarba timp de 10 min. Intre timp ne vom ocupa de zaravaturi si legume.

3) Dupa ce au fost spalate si uscate, le vom taia si lasand un morcov intreg pe care il vom da pe razatoare si o ceapa mica, pentru a drege borsul la final.

Intr-o oala de 4-5 l, in care vom gati borsul, vom pune ceapa taiata marunt la calit in cateva linguri de ulei, iar dupa ce a devenit sticloasa vom adauga legumele si zarzavaturile, care au fost taiate si tocate marunt.

4) Dupa ce s-au calit, vom adauga pasta de rosii, vegeta de legume, cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust. Vom mai lasa inca 5 min la foc mic si adaugam fasolea cu zeama ei si desigur pastele sau taieteii.Eu nu am avut taietei de casa si am folosit paste tip spirale.

5) Daca folositi taietei de casa sau fidea, sa retineti ca trebuie puse in oala dupa ce au fiert legumele, deoarece fideaua si taieteii de casa fierb mai repede. Daca e prea multa zeama de la fasole, mai oprim din ea, ca sa putem completa si cu bors.

6) Vom lasa sa fiarba la foc mediu pana vor fierbe legumele si pastele, dupa care acrim cu bors dupa preferinta. De obicei eu fierb borsul si-l spumez, apoi il adaug in oala cu fasole. Iar la final ma ocup si de dressingul borsului.

7) Vom taia ceapa marunt si o vom pune la calit, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare si pasta de rosii. Dupa ce s-a calit totul bine, le turnam peste borsul de fasole.

In felul acesta vom obtine un bors cu adevarat moldovenesc, cu un gust deosebit si o culoare minunata. Se serveste cald sau rece, dar sa nu uitam ceapa si ardeiul iute, care ne vor deschide apetitul...!

Va doresc pofta buna!

Specific: Romania( Bucovina)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei
Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Chiftele de cartofi cu dovlecel
2
Mancaruri cu legume

Chiftele de cartofi cu dovlecel

Chiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.

Chiftele de cartofi cu dovlecel
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
5
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Parteneri
Covrigi Bagels cu miere
Bucataras.RO

Covrigi Bagels cu miere

Covrigi foarte gustosi, pufosi si nu foarte greu de facut. Reteta si aici...

Covrigi Bagels cu miere
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga