Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se potriveste mult mai bine cu anotimpul rece. Ce trebuie sa stiti si musai sa incercati macar odata, este ca usturoiul copt sufera o transformare spectaculoasa atunci cand este copt. Devine dulce si gustul agresiv al usturoiului dispare. Usturoiul copt se poate folosii la multe retete, mai ales la sosuri…

Portii
9
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Ingrediente

  • 4-5 cartofi mai marisori
  • 3 capatani de usturoi
  • Tacam de pui sau supa de pui gata facuta
  • 1 ceapa
  • 1 lingura ulei 1 lingura unt
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • Sare si piper dupa gust
  • Pentru pesto:
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingura fulgi de migdale+1 lingura seminte de dovleac
  • 2 linguri parmezan ras sau alta branza maturata
  • 1 catel de usturoi zdrobit

Mod de preparare

Daca aveti o supa de pui gata facuta o folositi pe aceasta. Daca nu va spun cum am procedat eu… De multe ori folosesc oala sub presiune atunci cand ma grabesc. Am folosit-o si de data aceasta. Deci: tacamul de pui spalat si curatat se pune in oala. Se adauga cartofii curatati de coaja si taiati in cuburi. Se pune pe foc si se lasa 30 de minute de cand supa incepe sa fiarba. Dupa fierbere supa se strecoara si se aleg cartofii fierti.

In oala in care urmeaza sa facem supa se pune putin ulei si unt. Se pune la incins, se toaca ceapa marunt si se caleste. Dupa ce ceapa s-a calit si s-a inmuiat bine se adauga un polonic de supa. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ceapa este bine fiarta. Se adauga restul de supa si cartofii.

Cat timp fierbe supa ne ocupam de usturoi. Se folosesc capatanile de usturoi intregi cu tot cu coaja. Se taie putin din capatul capatanii atat cat sa se vada grauntii. Se pun pe o folie de aluminiu, se stropesc cu putin ulei si putina sare. Se impacheteaza usturoiul in folie, se da pachetelul in cuptorul incins la 180 grade pentru 20-30 minute. Usturoiul este copt atunci cand devine moale, iar in momentul in care strangeti de el miezul va iesii cu usurinta. Se aduna tot miezul copt de la usturoi si se pune peste supa. Se pasireaza bine supa cu un blender vertical pana supa devine cremoasa. Se foloseste atat cartof cat si supa cat doriti sa fie supa de groasa. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper, se adauga smantana pentru gatit si se lasa sa dea cateva clocote.

Pentru pesto de patrunjel: se spala patrunjelul si se aleg frunzele. Se pun intr-un robot de bucatarie, se adauga celelalte ingrediente si se mixeaza pana obtinem o pasta. Se pastreaza intr-un borcan cu capac si se pune la frigider.

Supa se serveste cu crutoane, iaurt gras grecesc, seminte prajite de dovleac, pesto de patrunjel si putin ulei aromatizat cu chili.

Crutoanele sunt foarte simplu de facut: se foloseste paine veche de 2 zile. Se taie painea cuburi, se stropeste cu ulei si diferite plante aromatice. Se pun in tava cu hartie de copt si se coc pentru 5-10 minute, pana devin crocante. Sa va fie de bine!!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Bucataras.RO

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver

Aș spune că e una din rețetele mele preferate. Aș pregăti-o mult mai des dacă aș găsi mai ușor carne de miel...

Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaver
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola