Aluat frantuzesc reusit

Conditiile necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt: 1. Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta si uscata. 2. Untul sa fie foarte proaspat.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 1 pahar apa
  • 1 lingurita ulei
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 500 g unt proaspat.

Mod de preparare

Conditiile necesare pentru obtinerea unui aluat frantuzesc reusit sunt: 1. Faina sa fie de calitate buna, bine cernuta si uscata. 2. Untul sa fie foarte proaspat, fara zer si fara miros neplacut. 3. Aluatul sa fie lucrat la rece. Se iau totdeauna cantitati egale de faina si unt. Se cerne faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si sare. Se amesteca intai cu  o mana, pana ce sarea s-a topit, apoi se ia cate putin din faina ca sa nu se faca cocolosi, si se framanta bine.
Se lucreaza destul de repede; cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece circa 20 de minute, pentru a pierde din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului. In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul. Aluatul rantuzesc este bine lucrat atunci cand apasand cu un deget, urma nu revine la loc.
Consistenta lui trebuie sa fie la fel cu a untului cu care va fi amestecat. Pe masa de aluat bine curatita se presara putina faina. Se pune aluatul si cu vergeaua se intinde o foaie groasa de 1 cm, de preferinta patrata. Se turteste untul intr-un servet, astfel incat sa se obtina un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. Se presara faina pe masa, si, cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uniforma. Se observa ca untul sa nu iasa din aluat, iar daca aceasta se intimpla, se presara putina faina. Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga.
Operatia se repeta apoi tinand seama ca de fiecare data, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent. Se acopera si din nou se lasa 10 minute la rece. Se repeta operatia intinsului si a impaturitului inca de patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca 10 minute, la fiecare doua randuri.


Inainte de a fi intrebuintat, aluatul frantuzesc se mai tine 10 minute la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
3
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
4
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Desert Swiss Roll-Rulada cu capsuni
Bucataras.RO

Desert Swiss Roll-Rulada cu capsuni

Reteta aceasta ma bantuie de ceva vreme, rulada cu capsuni am mai facut, dar Swiss Roll este pur si simplu cea mai buna. O...

Desert Swiss Roll-Rulada cu capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!