Aluaturi

Reteta Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

portii reteta 18 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 1h 
simona72 postat de
Postat pe: 13-02-2019
Adaugă în cartea de bucate
Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la aluat, dar se merita.
Pentru umpluturi am ales doua feluri diferite, asta pentru a multumii pe toata lumea.

ingrediente

18 portii

Pentru aluat:
   1 ou
   1 praf de sare
   ½ lingurita bicarbonat de sodiu
   12 linguri ulei de floarea soarelui
   Coaja rasa de la o lamaie bio
   12 linguri lapte
   2 linguri sirop de struguri si mar
   600-650 gr faina alba
   100 gr unt gras 82% moale
   la temperatura camerei
Pentru umplutura 1:
   Aproximativ 600-700 gr mere rase si calite(eu le-am avut din toamna puse in pungi la congelator)
   1 lingurita amestec de condimente(scortisoara
   ghimbir
   nucsoara
   cuisoare
   coaja de portocala
   cuisoare)
   1 lingura griș
   2 pumni de nuci taiate grosier
   2-3 linguri sirop din struguri si mar
Pentru umplutura 2:
   1 ou intreg+2 galbenusuri
   1 plic esenta vanilie Finesse de la Dr. Oetker
   2 linguri zahar
   2 linguri sirop natural din trandafir
   2 linguri amidon alimentar
   500 ml lapte dulce
   In plus mai aveti nevoie de: zahar pudra
   sirop de trandafiri si sirop de struguri si mar pentru uns strudelele

mod de preparare

Pentru aluat: eu folosesc des robotul de bucatarie, voi puteti sa folositi un castron si un tel. Am pus toate ingredientele pentru aluat in bolul robotului, mai putin faina si untul. Am dat cateva pulsatii pentru un amestec uniform. Am adaugat jumatate din cantitatea de faina, am mai dat cateva pulsatii robootului pentru a amesteca ingredientele. Am rasturnat aluatul moale pe masa infainata, am framantat aluatul, treptat am mai adaugat faina pana am obtinut un aluat elastic.
Se taie aluatul in doua parti. Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul intr-o foaie cat se poate de subtire(aproape ca cea de taitei). Se unge toata foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de unt. Se impatureste aluatul ca la aluatul de foietaj(urmariti imaginile), sau se poate face sul si apoi se procedeaza la fel. Se procedeaza la fel si cu urmatoarea bucata de aluat. Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 minute.
Pentru umplutura 1 cu mar si nuca: avand in vedere ca eu am avut merele gata preparate, nu a fost nevoie decat sa scot punga din congelator de cu seara si sa le las la dezghetat. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron pentru umplutura cu mar si nuca.
Pentru umplutura 2 cu crema de vanilie: 400 ml lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu la incalzit. Intr-un castron se pune oul intreg, galbenusurile, vanilia, siropul de trandafir, zaharul si se amesteca cu un tel. Se adauga si amidonul, se amesteca pana se desface, apoi laptele rece ramas. Peste toate astea se adauga incet in timp ce amestecam laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia la loc in craticioara, se pune pe foc si se lasa sa fiarba. In tot acest timp se amesteca mereu cu telul, crema incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei budinci. Se pune folie alimentara peste crema si se da la frigider pana se raceste.
Se ia o bucata de aluat din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Se taie in jumatate pe lungime. Pe prima bucata se pune pe toata lungimea jumatate din umplutura cu mar si/sau umplutura cu crema de vanilie. Se face sul, se taie in bucati de aproximativ 8-9 cm. La fel se procedeaza si cu restul de aluat. Se pun bucatile intr-o tava tapetata cu hartie de copt(la mine tocmai s-a terminat si am folosit folie de aluminiu), se da tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se lasa cateva minute sa se raceasca, 5 minute este suficient, apoi se ung strudelele cu o pensula: cele cu mar cu sirop de struguri si mar, iar cele cu crema de vanilie cu sirop de trandafir. Cand sau racit se pot pudra cu zahar pudra pentru un aspect mai frumos.
Incearca si Piinea episcopului
Daca ti-a placut reteta noastra "Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Aluaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.