Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la aluat, dar se merita. Pentru umpluturi am ales doua feluri diferite, asta pentru a multumii pe toata lumea.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 12 linguri ulei de floarea soarelui
  • Coaja rasa de la o lamaie bio
  • 12 linguri lapte
  • 2 linguri sirop de struguri si mar
  • 600-650 gr faina alba
  • 100 gr unt gras 82% moale
  • la temperatura camerei
  • Pentru umplutura 1:
  • Aproximativ 600-700 gr mere rase si calite(eu le-am avut din toamna puse in pungi la congelator)
  • 1 lingurita amestec de condimente(scortisoara
  • ghimbir
  • nucsoara
  • cuisoare
  • coaja de portocala
  • cuisoare)
  • 1 lingura griș
  • 2 pumni de nuci taiate grosier
  • 2-3 linguri sirop din struguri si mar
  • Pentru umplutura 2:
  • 1 ou intreg+2 galbenusuri
  • 1 plic esenta vanilie Finesse de la Dr. Oetker
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri sirop natural din trandafir
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 500 ml lapte dulce
  • In plus mai aveti nevoie de: zahar pudra
  • sirop de trandafiri si sirop de struguri si mar pentru uns strudelele

Mod de preparare

Pentru aluat: eu folosesc des robotul de bucatarie, voi puteti sa folositi un castron si un tel. Am pus toate ingredientele pentru aluat in bolul robotului, mai putin faina si untul. Am dat cateva pulsatii pentru un amestec uniform. Am adaugat jumatate din cantitatea de faina, am mai dat cateva pulsatii robootului pentru a amesteca ingredientele. Am rasturnat aluatul moale pe masa infainata, am framantat aluatul, treptat am mai adaugat faina pana am obtinut un aluat elastic.

Se taie aluatul in doua parti. Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul intr-o foaie cat se poate de subtire(aproape ca cea de taitei). Se unge toata foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de unt. Se impatureste aluatul ca la aluatul de foietaj(urmariti imaginile), sau se poate face sul si apoi se procedeaza la fel. Se procedeaza la fel si cu urmatoarea bucata de aluat. Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 minute.

Pentru umplutura 1 cu mar si nuca: avand in vedere ca eu am avut merele gata preparate, nu a fost nevoie decat sa scot punga din congelator de cu seara si sa le las la dezghetat. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron pentru umplutura cu mar si nuca.

Pentru umplutura 2 cu crema de vanilie: 400 ml lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu la incalzit. Intr-un castron se pune oul intreg, galbenusurile, vanilia, siropul de trandafir, zaharul si se amesteca cu un tel. Se adauga si amidonul, se amesteca pana se desface, apoi laptele rece ramas. Peste toate astea se adauga incet in timp ce amestecam laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia la loc in craticioara, se pune pe foc si se lasa sa fiarba. In tot acest timp se amesteca mereu cu telul, crema incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei budinci. Se pune folie alimentara peste crema si se da la frigider pana se raceste.

Se ia o bucata de aluat din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Se taie in jumatate pe lungime. Pe prima bucata se pune pe toata lungimea jumatate din umplutura cu mar si/sau umplutura cu crema de vanilie. Se face sul, se taie in bucati de aproximativ 8-9 cm. La fel se procedeaza si cu restul de aluat. Se pun bucatile intr-o tava tapetata cu hartie de copt(la mine tocmai s-a terminat si am folosit folie de aluminiu), se da tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se lasa cateva minute sa se raceasca, 5 minute este suficient, apoi se ung strudelele cu o pensula: cele cu mar cu sirop de struguri si mar, iar cele cu crema de vanilie cu sirop de trandafir. Cand sau racit se pot pudra cu zahar pudra pentru un aspect mai frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Eclere pas cu pas (reteta video)
Bucataras.RO

Eclere pas cu pas (reteta video)

Dragii mei, astazi vreau sa va arat cum sa faceti eclere pas cu pas. Am primit multe mesaje in care am fost rugata sa postez...

Eclere pas cu pas (reteta video)
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola