1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa. Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul. 2
1. Zaharul se amesteca cu glucoza si cu o cana (240 ml) apa.
Se pune cratita la foc mic, amestecand ocazional, si se lasa pana se topeste zaharul.
2. Cu un servetel umed se sterg, din cand in cand, cristalele de zahar care se formeaza pe peretii cratitei.
Intr-o alta cratita se amesteca amidonul cu crema tartar, apoi se adauga pe rand, 3 cani (720 ml) apa. Se da la foc mic pana fierbe si devine o pasta alba fina (de consistenta unei budinci). Eu am pus-o la bain-marie (ca sa nu se prinda).Eu am pus, pe rand, 2-3 polonice in siropul de zahar peste pasta de amidon, si cand s-a subtiat bine, am turnat-o peste restul de sirop de zahar.
3. Se pune cratita neacoperita la foc foarte mic, constant si se lasa sa fiarba 3 ore, amestecand din cand in cand (incepand a amesteca mai des cam dupa o ora si jumatate, deoarece incepe sa se ingroase).Daca focul este prea mare, compozitia tinde sa se caramelizeze pe fundul cratitei.
Se foloseste o lingura de lemn.
Succesul retetei depinde de durata fierberii (3 ore) iar amestecul trebuie sa ajunga la consistenta potrivita, adica atunci cand este luata o bobita intre doua degete, si se strang si departeaza degetele se intind firisoare elastice, este gumos.
4. Se adauga sucul de lamaie, aromele (banuiesc ca se pot folosi si alte esente in afara de apa de roze sau de flori de portocal), masticul (pentru cine are, si care se macina impreuna cu putin zahar granulat, pentru a deveni bine pudra).
5. Se adauga si colorantii. Eu am impartit compozitia in 2, intr-una am adaugat cateva picaturi de colorant rosu, in cealalta verde. Fiecare se mai pune putin la foc sa dea cateva clocote. Apoi se da deoparte si se adauga migdalele sau fisticul (pe care eu, de data asta nu le-am pus).
6. Intre timp am uns doua tavi (20x20 cm) cu ulei, apoi le-am imbracat cu folie de aluminiu pe care am uns-o, de asemenea cu ulei.Si am turnat cele doua compozitii.
7. Se lasa cel putin 24 ore inainte de a se taia. Cu un cutit ascutit se taie bucatelecare se dau prin zahar pudra.Tavile se pun intr-un loc uscat si racoros, pentru ca rahatul sa prinda crusta. Se lasa 3-4 zile, intorcand din cand in cand bucatelele de rahat, astfel incat sa fie pudrate tot timpul cu zahar (daca mai este nevoie, se mai adauga).
Pofta buna!
Reteta Rahat Lokum a fost propusa de Daneza13 pe forum culinar.ro
Alte retete de dulciuri turcesti gasiti aici:
Baclava cu mere,
Simanku,
Kabak Tatlisi
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosIdeea acestei rețete de cartofi în crustă de malai, am preluat-o de pe blogul Absolut Delicios și țin să le...
Aperitiv cartofi in crusta de malaiIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii