Checuri

Reteta Chec cu morcov, nuca si stafide

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 30m 
gatire reteta 1h 
tania postat de
Postat pe: 17-12-2017
Adaugă în cartea de bucate
Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma.
Este un chec care se serveste des in sezonul rece, asta pentru ca atunci dispunem mai mult de ingredientul principal, morcovul..!
Atunci cand incepe sa se coaca, emana un parfum de la morcov si de la portocale ametitor. Este un chec pufos si aromat.

ingrediente

8 portii

   4 oua
   400 g zahar
   200 g unt sau margarina
   1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
   450 g faina
   100 g nuca taiata marunt
   100 g stafide
   1 lingurita bicarbonat
   3 lingurite praf de copt
   2 linguri zeama lamaie
   2 linguri zeama portocale+ coaja rasa
   2 lingurite vanilie
   1/2 lingurita sare

mod de preparare

1) Morcovii, dupa ce i-am spalat bine, ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare.

2)Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.


3)Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.


4)Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, coaja de la portocala rasa, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.

5)Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul.
Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula.


6)Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.

7)Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.
Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata.

8)Aprindem cuptorul la 180 grade C,apoi introducem checul, lasandu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.
Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.
Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged, se poate rupe foarte usor sau se sfarama.
Pofta buna!
Specific: Iordania

Incearca si Briose simple cu castane
Daca ti-a placut reteta noastra "Chec cu morcov, nuca si stafide" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Checuri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.