Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale este o reteta delicioasa si parfumata de cozonac care poate fi pregatit cu orice ocazie.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Ingrediente

  • Pt.. aluat:
  • -275 gr unt
  • -575 gr faina alba
  • -250 gr zahar
  • -2 oua
  • -150 ml lapte cald
  • -1 ½ plicuri drojdie uscata
  • -200 gr. caise confiate
  • Pt. siropul de portocale
  • - 2 portocale
  • -150 ml apa
  • - coaja de la 1 lamaie
  • - sirop de menta (cca 50 ml)
  •  
  • - 100 gr
  • aluat fraged
  • pt. decor (optional)
  • - 1 ou batut (optional)

Mod de preparare

Am vazut mai demult aceasta idee de cozonac pe blogul Pe masa din bucatarie si mi-a placut atat de mult, incat am preluat partial ideea. Bineinteles ca nu puteam eu sa ma tin exact de-o reteta, fara s-o "amprentez" eu cu gusturile mele:)

Din toate ingredientele pt. aluat (mai putin caisele confiate, care se adauga la sfarsit) am framantat aluatul neted si elastic, pe care l-am lasat la crescut, pana si-a dublat volumul. Intre timp am preparat siropul de portocale. In primul rand am spalat citricele cu apa fiarta, ca sa scot chimicalele din coaja lor, mai ales ca avem nevoie de ele in sirop), Le-am decojit cu ajutorului cutitului special de decojit si am stors apoi sucul. Am pus la fiert apa cu sucul obtinut anterior si siropul de menta, pana s-a legat. Am stins focul si am adaugat coaja de portocale si lamaie, am pus capacul si am lasat siropul sa se raceasca.

M-am intors la aluatul meu de cozonac...si dupa ce am observat ca si-a dublat volumul, am intins o foaie maaare pe planseta si am presarat-o din belsug cu caise confiate maruntite. Am rulat foaia strans si am taiat capetele, pe care le-am lasat deoparte. Din sulul de aluat am taiat bucati mai mici, de cca 2,5 cm. Capetele de aluat taiate anterior au fost din nou framantate putin si au devenit o bila, pe care am asezat-o in mijlocul unei tavi te tort sub forma de inima (unsa se tapetata cu faina). In jurul acestei bile am dispus sulurile de aluat cu taietura in sus, ca sa se vada frumos sectiunea si culoarea caiselor.

Dupa ce am terminat de asezat aluatul in tava, am luat aluatul fraged si am modelat 2 trandafirasi si cateva frunzulite, pe care i-am asezat intre bucatile de aluat. Am lasat din nou cozonacul sa creasca, dupa care am pensulat sirop d portocale caldut si am dat la cuptor, la foc domol. In timpul coacerii am mai insiropat putin cozonacul (de vreo 2-3 ori), ca se aromatizeze bine. Dupa ce a trecut testul scobitorii, am uns cozonacul cu ou batut (pt. luciu) si am presarat zahar tos. Am mai lasat la cuptor inca 5 minute, dupa care am scos inimioara la racit pe un gratar.

Enjoy!

Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.


Am servit cozonacul cu caise si sirop de portocale pe masa de Paste, alaturi de celelalte preparate specifice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa din aripioare de pui cu radacinoase
3
Supe si ciorbe

Supa din aripioare de pui cu radacinoase

Usor si dietetic!!

Supa din aripioare de pui cu radacinoase
Zarzarasi cu miere
4
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Coltunasi de post cu gem
5
Dulciuri

Coltunasi de post cu gem

Aceasta reteta de coltunasi cu gem este un desert de post rapid si delicios. Se prajeste pesmetul in ulei si se amesteca apoi...

Coltunasi de post cu gem
Parteneri
Chec cu branza si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Chec cu branza si jeleu de zmeura

Va aduc un desert simplu de chec cu branza care in combinatie cu jeleul de zmeura se transforma intr-un desert plin de aroma...

Chec cu branza si jeleu de zmeura
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!