Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

• incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba• puneti

Portii
2
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara

Ingrediente

  • Aluat:
  • lapte 250 ml
  • unt 125 g
  • oua 2 buc intregi + 2 galbenusuri
  • zahar 150 g
  • sare 1 lingurita rasa
  • coaja de lamaie si portocala
  • esenta de rom 1 lingurita
  • faina 760 g
  • drojdie proaspata 25 g
  • Umplutura:
  • albusuri 2 buc
  • zahar 3 linguri
  • cacao 2 linguri
  • scortisoara 1 lingurita
  • stafide 200 g
  • esenta de rom 2 lingurite
  • coniac 1 lingura
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou 1 bucata
  • lapte o lingura
  • zahar brun 4 linguri

Mod de preparare

• incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba
• puneti drojdia sfaramata intr-un castron si adaugati deasupra o lingura cu zahar si frecati pana devine lichida
• puneti in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum laptele cu untul topit, adaugati ouale si galbenusurile batute, zaharul, sarea, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom si drojdia lichida, apoi mixati cu ajutorul paletei pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, ferm si nelipicios. Montati si paleta de plastic pe marginea vasului pentru a curata excesul de aluat de pe margini
• framantati cu ajutorul robotului 10 minute, apoi lasati sa se odihneasca aluatul 5 minute si continuati apoi sa mixati inca 10 minute, la viteza mica
• acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald si ferit de curent
• spalati stafidele si stropiti-le apoi cu esenta de rom si coniacul
• pregatiti umplutura: montati vasul de plastic la robotului multifunctional Ankarsrum si cu ajutorul paletelor duble bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea
• adaugati cacao si scortisoara, apoi stafidele
• presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in patru parti egale
• intindeti cu grija patru foi patrate, de lungimea tavilor in care veti coace cozonacii si ungeti-le cu crema de cacao
• rulati cu grija foile apoi rasuciti cate doua rulouri intre ele
• asezati cozonacii in doua tavi tapetate cu ulei si faina
• acoperiti tavile cu un prosop si lasati sa mai creasca 30 de minute
• ungeti cozonacii cu oul batut cu lapte si apoi presarati deasupra zaharul brun
• coaceti cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 45 de minute
• cand s-au rumenit frumos deasupra faceti testul cu scobitoarea si scoateti cozonacii din cuptor
• lasati-i sa se raceasca putin in tava, apoi transferatii pe un gratar pana se racesc complet.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Bucataras.RO

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii

Tort aniversar: La multi ani,Madalina ! Ciocolata, ness, jeleu de coacaze rosii Pentru Reteta de tort cu crema de unt...

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola