Cozonac cu zahar invertit

Cozonacul cu zahar invertit este o reteta de cozonac delicioasa. aluatul de cozonac aromat cu coaja de portocala si lamaie este pufos, asa cum trebuie sa fie un cozonac de altfel.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu zahar invertit

Ingrediente

  • Pentru aluatul de cozonac:
  • 500g faina alba 000
  • 250ml lapte cald
  • 1 plic drojdie uscata (7g)
  • 160 g zahar invertit
  • 50g unt 65% grasime ( e mai bine daca aveti mai gras)
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 1 galbenus
  • Pentru umplutura:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar invertit
  • 2 linguri cacao
  • nuca macinata
  • In plus va mai trebuie
  • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte pentru uns.

Mod de preparare

Faina se amesteca cu drojdia uscata si se lasa cam 10 min. Separat incalzim laptele in care dizolvam zaharul invertit, adaugam galbenusul de ou si aromele (esenta de rom, de vanilie si coaja rasa de portocala si lamaie). Adaugam aceasta compozitie cu faina amestecata cu drojdia uscata, omogenizam si framantam aproximativ 10min pana cand obtinem un aluat maleabil si lucios; in timp ce framantam incorporam si untul la temperatura camerei.

Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald, ferit de curent, acoperit cu folie alimentara pentru aproximativ 1h.

Intre timp batem albusurile spuma, adaugam zaharul invertit si apoi cele 2 linguri de cacao si nuca macinata.

Dupa ce s-a dospit aluatul, ii dam forma dorita, adaugam umplutura, eu am facut in 2 forme de silicon.

Mai lasam la dospit 30min dupa care lasam la copt la 180 grade Celsius timp de 45min(cuptorul incins inainte), faceti testul cu scobitoarea. Daca folositi forme din silicon, incercati cu multa atentie.

Nota: mi-ar fi placut cozonacul sa fie putin mai dulce, data viitoare o sa pun 200g zahar invertit si 3 linguri de zahar invertit la umplutura, in rest sunt foarte multumita, a iesit foarte pufos si moale, exact asa cum imi place mie.


Nu sacrificati cozonacul cu zahar invertit inainte de a se raci *_*
Pofta buna!

Sursa acestui articol este blogul culinar http://mancare-bebe.blogspot.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Gem de prune (reteta video)
Bucataras.RO

Gem de prune (reteta video)

Gemul de prune este preferatul familiei noastre, iar de ceva timp eu sunt responsabila cu prepararea lui pentru ca ai mei...

Gem de prune (reteta video)
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!