1 Aluatul Se amesteca intii untul moale cu smintina, apoi cu oul batut separat (eu le-am pus odata). Se adauga praful se copt stins cu lamiie si se a
1 Aluatul
Se amesteca intii untul moale cu smintina, apoi cu oul batut separat (eu le-am pus odata).
Se adauga praful se copt stins cu lamiie si se adauga faina pina cind aluatul devine potrivit de consistent, scrie in reteta.
Eu am pus intii faina apoi am presarat praful de copt (direct din pliculet), am impaturit aluatul, iar am pus praf de copt si tot asa, pina l-am incorporat pe tot.
Se scoate pe planseta unsa (si miinile trebuie sa fie unse cu unt ori margarina ori ulei) si se taie din coca mai intii o bucatica cu care vom decora cozonacul, apoi restul aluatului se imparte in trei parti egale.
2. Crema si umplutura
Crema si umplutura se fac simplu: se amesteca ingredientele.
Cum facem cozonacul: Pe scurt, 'se monteaza' asa: FOAIE- crema NUCA; FOAIE- crema NUCA; FOAIE- umplutura BRINZA si peste brinza DECORUL.
Din fiecare bucata de aluat (din cele trei) se face cite o foaie rotunda cit dimensiunea formei in care se coace cozonacul.
Eu am pus modelat-o cu mina si am pus-o in forma cu hirtie de copt:
Se unge foaia cu jumatate din crema (cu nuca).
Peste crema cu nuca se aseaza a doua foaie si se pune restul de crema cu nuca.
Peste nuca se pune a treia foaie de aluat, peste care se intinde umplutura de brinza.
Din aluatul pus deoparte se fac doua suvite care se impletesc si se pun pe marginea formei de cozonac.
Se baga forma in cuptorul cald si se da la foc tare circa jumatate de ora, dupa care se scoate, se unge atit deasupra (si impletitura) cu galbenus, apoi se baga in cuptorul cald, fara foc, circa 5 minute.
L-am tinut in cuptor 30 de min. la 200 de grade, apoi inca vreo zece la 180. (incercati cu paiul, pe margine, pina e gata coca).L-am pudrat cu zahar
Pofta buna!
Reteta Cozonac fara drojdie a fost propusa de Gabriela Carmen pe forum culinar.ro
Alte retete de cozonac gasiti aici:
Cozonac neframantat,
Cozonac usor si bun,
Cozonac cu nuca Dobre
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaNumai cand imi amintesc de tocanita taraneasca de cartofi, a mamei, preparata cu carne de porc de la oala cu untura, salivez....
Mancare taraneasca de cartofi si ciolan afumatIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii