O reteta de cozonac pufos, impletit, cu mac, cacao si rahat. O reteta deosebita de cozonac perfecta pentru orice masa de sarbatoare.
Din cantitatile de mai sus rezulta un cozonac mare (forma mea este una de dimensiuni mai generoase, in lungime de 36 de cm), daca doriti doi cozonaci dublati ingredientele.
1. Laptele, zaharul, zaharul vanilat si o pastaie de vanilie (pe care am folosit-o eu, dar nu e obligatoriu) se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade (eu am introdus vasul intr-un altul cu apa rece).
2. Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare.
3. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces).
4. Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine. Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata.
5. Am programat masina la programul de framantare de 15 minute iar ea a facut, cuminte, treaba in locul meu. In cazul in care folositi drojdie proaspata si/sau lucrati aluatul cu mana, dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul si racit pana la 40 de grade, amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. Si iar framantati. Atentie, aluatul este lipicios si nu tocmai usor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adaugati mai mult de 2, maximum 3 linguri de faina, in caz contrar aluatul isi va pierde finetea. Cand va fi asudat si grinda dar si cea care framanta, incepeti sa adaugati untul topit, dar nu fierbinte, putin cate putin, pana va fi complet absorbit.
6. Dupa un sfert de ora am scos aluatul gata framantat pe care l-am impartit in trei. Una dintre cele trei parti am framantat-o putin cu o lingurita de cacao, apoi am uns toate cele trei cocute cu ulei si le-am asezat intr-un vas, uns si el, la loc caldut, ca sa creasca.
7. Dupa aproximativ o ora si jumatate, timp in care vasul cu aluatul a sezut la caldurica in cuptorul cu microunde (stins, desigur) coca mai mult decat si-a dublat volumul, am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si am procedat astfel.
- Pe una din treimi am pus rahat si am rulat.
- Pe partea cu cacao am presarat stafide inmuiate in rom, bine scurse.
- Pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac macinat, care fusese oparit (si racit, deja) cu 50 de ml de lapte, un zahar vanilat si 3 linguri de zahar.
8. Cele trei parti umplute si rulate le-am impletit ca pe o cosita.nAm asezat cozonacul in forma captusita cu hartie de copt si l-am lasat intr-un loc caldut si ferit de curent sa mai creasca.
9. Cand a ajuns aproape de inaltimea formei l-am uns cu ou si l-am presarat cu zahar tos.
10. L-am introdus in cuptorul preincalzit la 200 de grade iar dupa 10 minute am redus focul la 180 de grade. Pentru ca aluatul este dulce, in plus mai e si uns cu ou si presarat cu zahar, are tendinta de a se arde repede pe deasupra, asa ca, in momentul in care am fost multumita cat este de rumenit, am acoperit cozonacul cu staniol, continuand coacerea pana la trecerea a 50 de minute, cand am verificat cozonacul introducand in el o scobitoare care a iesit curata si m-am declarat multumita. (Atentie, daca sunt doi cozonaci in cuptor, timpul de coacere se poate prelungi!).
Pofta buna! Reteta Cozonac impletit a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaNumai cand imi amintesc de tocanita taraneasca de cartofi, a mamei, preparata cu carne de porc de la oala cu untura, salivez....
Mancare taraneasca de cartofi si ciolan afumatIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii