Cozonac laudat

Cateva din ingrediente pregatite: -galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva -drojdia amestecata cu linguritele

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac laudat

Ingrediente

  • 2 linugurite de sare
  • 5 galbenusuri
  • 2 albusuri (celelalte 3 albusuri le pastrati pentru umplutura de nuca)
  • 2 linuguri de ulei
  • 180 g de unt
  • 200 g de zahar
  • 320 ml de lapte
  • coaja a doua lamai rase
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • esenta de rom (2 lingurite/ 2 fiole..sau de care aveti)
  • 850 g de faina
  • 10 g de drojdie uscata (5 lingurite) + 3 lingurite de zahar+ 25 ml de apa calduta
  • Pentru aluatul de cacao mai trebuie:
  • 50 ml lapte
  • 3 linguri de cacaoa
  • 4 linguri de zahar
  • esenta de rom si de vanilie dupa gust
  • Pentru umplutura:
  • cele 3 albusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacaoa
  • 250 g de nuca macinata
  • esente la fel dupa gust

Mod de preparare

Cateva din ingrediente pregatite:

-galbenusurile si albusurile plus cele 2 linguri de ulei sarea sunt deja in cuva

-drojdia amestecata cu linguritele de zahar

-untul, zaharul, coaja de lamaie si lapele

Am incalzit laptele untul si zaharul usor cu putin peste temperatura camerei. Am adaugat apoi apa calduta in amestecul drojdie, zahar.

Am adaugat aromele, si apoi am pus faina.

Cantitatea de faina in cazul meu este de 6 cups( explicit la mine 1 cup cantareste in jur de150 g de faina).

Programul masinii mele 'dough' care este de 2 ore (primele 20 min incalzeste, 30 min malaxeaza, si restul dospeste).

Intretimp, am incalzit la foc usor laptele, cacaoa si zaharul pentru aluatul special de cacaoa.. Am lasat sa se raceasca si am adaugat esentele

Am batut albusurile spuma cu zaharul , am adaugat cacaoa, mixat, apoi nuca si iar esente.

O treime din marimea totala am amestecat cu compozitia de cacao.

Atentie: aici trebuie sa mai adaugati cel putin 3 linguri de faina pana aluatul devine mai putin lipicios si destul de vartos.

Cele 2 aluaturi le-am impartit in 2 fiecare, am intins foi din ele si le-am pus alternat una peste alta si la sfarsit umplutura.

Am rulat si i-am pus in tavi unse cu unt(eu fol la fundul tavii hartie de copt si pe pereti spay special pe baza de grasime).

Am tinut cuptorul sa se incalzeasca la temp minima pentru cateva minute si am pus dedesubt o tava cu apa.

I-am lasat pentru o ora sa creasca in felul acesta.

I-am uns cu putina apa cu zahar si presarat cu mac (de data asta n-am mai fol obisnuitul ou batut pentru uns).

Si in final la copt la 390 F, pentru o ora si 10 min

I-am acoperit cu hartie de copt pentru perioada de coacere si de remarcat tava cu apa nu am scos-o din cuptor.

Tot in ultimile zece min puteti sa scoateti hartia de copt si tava cu apa ca sa-i lasati putin sa se usuce in interior.
Pofta buna!

Reteta Cozonac laudat a fost propusa de lleena pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac insiropat,

Treccia russa,

Cozonac impletit

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Bors de primavara, cu loboda si cartofi
Bucataras.RO

Bors de primavara, cu loboda si cartofi

Abia am așteptat să apară loboda, ca să fac un borș de primăvară, cu multe verdețuri aromate, vitaminizante și...

Bors de primavara, cu loboda si cartofi
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!