Cozonac trandafir

Aceasta reteta de cozonac Trandafir este intr-adevar una deosebita. Este un cozonac festiv cu aluat dospit indelung, foietat cu unt, un aluat pufos care nu se mai opreste din crescut.

Timp pregatire
125 minute
Complexitate
medie
Cozonac trandafir

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 600g faina
  • 100 g zahar
  • 100g unt moale
  • 6g (deci sase grame) drojdie
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • vanilie
  • 1 lingurita mica de sare
  • putin lapte
  • daca este necesar la framantat
  •  
  • Umplutura:
  • 100 g unt
  • 150g zahar
  • alb sau brun
  • un strop de rom
  • optional cateva nuci tocate cu cutitul
  • nu zdrobite
  •  
  • Inainte de servire:
  • jumatate de paharel de Cointreau
  • jumatate de paharel de apa

Mod de preparare

Din cele 6 g de drojdie, o lingurita de zahar, 100g faina si un strop de lapte caldut facem o maia si o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Adaugam restul de faina, zaharul, vanilia, ouale si galbenusurile batute putin cu sare si framantam. Daca este cazul, adaugam putin lapte.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la dospit intr-un loc ferit de curenti, eu l-am lasat in cuptor, deoarece in bucatarie era caldut.
Cand aluatul e bine umflat, cam dupa o ora, se presara pe masa de lucru putina faina, se intinde aluatul in forma de dreptunghi, se unge cu 50g de unt, apoi se impatura ca un portofel, se pune intr-o punga si se lasa o ora la frigider. Dupa o ora se intinde din nou, se unge cu 50g unt, se impatura si iar se lasa la frigider, in punga.
Intre timp se pregateste umplutura frecand 100g unt cu 150 g zahar si un strop de rom, eu am folosit si zahar brun si am tocat nucile marunt cu cutitul.
Pregatim si tava in care vom coace cozonacul. O tava rotunda, cu fund detasabil, se tapeteaza cu hartie de copt .

Va sfatuiesc sa imbracati tava pe dinafara cu aluminiu, deoarece o forma cu fund detasabil nu este niciodata ermetica si in timpul coacerii va curge umplutura si se va umple cuptorul si bucataria de fum (asta e din proprie experienta )
Se scoate aluatul din frigider, se presara masa cu putina faina si se intinde o foaie dreptunghiulara.

Foaia se unge cu crema de unt si zahar, apoi se presara nucile tocate si se ruleaza. Se taie in 5 si se aseaza in tava.

Se lasa tava la dospit cel putin 8 ore, tot la temperatura camerei, deci eu tot in cuptor am lasat-o, de seara pana dimineata.

Se incalzeste cuptorul la 180° si se coace cozonacul aproximativ 40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Dupa a iesit un cozonac trandafir de toata frumusetea!


Este cel mai bun cozonac trandafir pe care l-am facut vreodata, acum ca stiu nu o sa mai cumpar ever cozonaci din comert, gen pandoare si panettoane si coloambe. E clar ca trebuie sa il laud peste poate, ati mai citit voi vreo reteta unde careva sa scrie e nashpa! mvai, nu-l faceti? Reteta de cozonac trandafir a fost adaugata de Bolognese di Cluj pe forum culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Desert prajitura Snickers
Bucataras.RO

Desert prajitura Snickers

 Hristos a înviat! Am avut parte de un weekend foooarte aglomerat și prin această aglomerare vreau de fapt să...

Desert prajitura Snickers
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!