Aceasta reteta de cozonac Trandafir este intr-adevar una deosebita. Este un cozonac festiv cu aluat dospit indelung, foietat cu unt, un aluat pufos care nu se mai opreste din crescut.
Din cele 6 g de drojdie, o lingurita de zahar, 100g faina si un strop de lapte caldut facem o maia si o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Adaugam restul de faina, zaharul, vanilia, ouale si galbenusurile batute putin cu sare si framantam. Daca este cazul, adaugam putin lapte.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam la dospit intr-un loc ferit de curenti, eu l-am lasat in cuptor, deoarece in bucatarie era caldut.
Cand aluatul e bine umflat, cam dupa o ora, se presara pe masa de lucru putina faina, se intinde aluatul in forma de dreptunghi, se unge cu 50g de unt, apoi se impatura ca un portofel, se pune intr-o punga si se lasa o ora la frigider. Dupa o ora se intinde din nou, se unge cu 50g unt, se impatura si iar se lasa la frigider, in punga.
Intre timp se pregateste umplutura frecand 100g unt cu 150 g zahar si un strop de rom, eu am folosit si zahar brun si am tocat nucile marunt cu cutitul.
Pregatim si tava in care vom coace cozonacul. O tava rotunda, cu fund detasabil, se tapeteaza cu hartie de copt .
Va sfatuiesc sa imbracati tava pe dinafara cu aluminiu, deoarece o forma cu fund detasabil nu este niciodata ermetica si in timpul coacerii va curge umplutura si se va umple cuptorul si bucataria de fum (asta e din proprie experienta )
Se scoate aluatul din frigider, se presara masa cu putina faina si se intinde o foaie dreptunghiulara.
Foaia se unge cu crema de unt si zahar, apoi se presara nucile tocate si se ruleaza. Se taie in 5 si se aseaza in tava.
Se lasa tava la dospit cel putin 8 ore, tot la temperatura camerei, deci eu tot in cuptor am lasat-o, de seara pana dimineata.
Se incalzeste cuptorul la 180° si se coace cozonacul aproximativ 40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Dupa a iesit un cozonac trandafir de toata frumusetea!
Este cel mai bun cozonac trandafir pe care l-am facut vreodata, acum ca stiu nu o sa mai cumpar ever cozonaci din comert, gen pandoare si panettoane si coloambe. E clar ca trebuie sa il laud peste poate, ati mai citit voi vreo reteta unde careva sa scrie e nashpa! mvai, nu-l faceti? Reteta de cozonac trandafir a fost adaugata de Bolognese di Cluj pe forum culinar.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macNu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...
Supa crema de usturoi Hristos a înviat! Am avut parte de un weekend foooarte aglomerat și prin această aglomerare vreau de fapt să...
Desert prajitura SnickersIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii