Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie faina mai pufoasa. Se incal

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci Babani

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 500ml lapte
  • 200g grasime
  • ulei si unt topit
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome: coaja rasa de lamaie
  • portocala
  • esenta de rom
  • vanilie
  • Pentru umplutura:
  • mac macinat
  • lapte
  • zahar
  • vanilie
  • rahat
  • nuca

Mod de preparare

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie faina mai pufoasa. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia. Maiaua o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. Presar peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina". Galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala. Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului. Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta. Pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata, framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece. Acopar apoi castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.

Pentru umplutura fierb macul macinat in lapte cu zahar si vanilie, dupa care se adauga si restul ingredientelor mantionate.

Iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci. Mai impart fiecare jumatate iar in doua, intind doua foi pe o pelicula fina de ulei, le pun umplutura si ii rulez, apoi impletesc cate doua. Ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute, ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina ii mai presar cu zahar, mac sau susan si ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.


Se feliaza si se servesc ca gustare sau la desert. Reteta Cozonaci Babani a fost propusa de Gabi Cara pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac Mariana,

Cozonacei mici, mici,

Cozonac moldovenesc

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Prajitura cu gem de prune si aluat razuit
Bucataras.RO

Prajitura cu gem de prune si aluat razuit

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una din prăjiturile copilăriei pe care ne-o prepara mama, cu gem de...

Prajitura cu gem de prune si aluat razuit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!