Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, stafide, coaja de portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.
Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Se bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina, pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi, se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se pun intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua coca. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructePentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...
Napolitane cu cacoa si menta
Comentarii