Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, stafide, coaja de portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.
Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Se bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina, pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi, se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se pun intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua coca. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPana acum bagam muraturii clasici, taranesti, dar de anul trecut am descoperit aceasta reteta foarte buna. Daca muraturii...
Salata taraneasca de legume pentru iarnaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii