Cozonac

Reteta Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h 
calugarita postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cum faci cozonaci- reteta video"
 
Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva. Se freaca galbenusurile cu sare.

ingrediente

   1 kg faina
   400 grame zahar
   50 grame drojdie proaspata
   coaja de la o lamaie
   esenta de rom
   500 ml lapte
   200 grame margarina sau unt
   4 oua
   sare
   100 grame mac
   100 grame nuca prajita si macinata
   100 grame rahat
   100 grame stafide
   esenta de vanilie

mod de preparare

Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva.




Se freaca galbenusurile cu sare. Se face maiaua din drojdie, 100 ml lapte cald, 100 grame faina si 2 linguri de zahar. Se lasa la crescut 20 de minute, acoperita cu un servet. Se cerne faina intr-un vas larg si adanc. Laptele fierbinte se amesteca cu 200 grame de zahar, Albusurile se bat spuma cu sare Se incepe framantatul: se amesteca faina cu maiaua, galbenusurile, 2/3 din albusuri si laptele cald, NU fierbinte incetul cu incetul. Se framanta pana se deslipeste de vas si face basicute. Se incalzeste margarina si uleiul si se adauga treptat, framantand mereu. Aluatul de cozonac se acopera cu un prosop si se lasa la cald 1-2 ore pana creste bine. Intre timp se pregatesc umpluturile:

Se taie rahatul, stafidele se inmoaie in apa calda apoi se storc si se stopesc cu rom.

Nuca prajita si apoi macinata se amesteca cu 1 lingura de cacao, esenta de rom, zahar si jumatate din albusurile ramase.

Macul se pune la fiert cu 200 ml lapte, 4 linguri de zahar si o lingura de gris. Dupa ce se ingroasa se lasa la racit si apoi se incorporeaza albusurile spuma

Se imparte aluatul de cozonac in 4 bucati, fiecare se intinde pe masa pudrata cu faina si se umple fiecare cu una dintre umpluturi. Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2, astfel iasa 2 cozonaci care se aseaza in 2 tavi unse cu unt Se ung cu galbenus si se mai lasa la crescut jumatate de ora in tavi. Se dau la copt la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, pentru o ora.


Cozonacul impletiti cu mac, stafide si rahat se serveste dupa ce s-a racit, de preferinta a doua zi.

Incearca si Cozonac cu orez
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.