Crofne sunt un tip de gogosi pufoase, simplu de preparat
1. Faina se cerne. In cazul in care lucrati aluatul la masina de paine sau robot: Galbenusurile frecate cu sarea se dizolva in laptele cald (40 de grade), se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala, untul topit (dar nu fierbinte) si se pun in masina de paine. Se adauga faina cernuta si drojdia si masina va face treaba in locul vostru.
2. Daca framantati cu mana va recomand sa dizolvati drojdia cu zaharul in putin lapte cald, sa faceti o maia cu putina faina, galbenusurile, deasemenea, frecate cu sare se dizolva in restul de lapte, se pun aromele, se incepe framantatul adaugand maiaua si putin cate putin din laptele cu galbenusuri, se framanta pana aluatul este neted, apoi se incepe incorporarea untului topit, cate putin, pana aluatul il absoarbe pe tot.
3. Aluatul gata lucrat se aseaza intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop caldut si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana (cel putin) isi dubleaza volumul.
4. Se rastoarna aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei - evitati infainarea planului de lucru, asta va duce la ingreunarea aluatului si va face cresterea mai dificila. Se intinde intr-o foaie de aproximativ 0,8-1 cm care se taie cu un pahar de marime potrivita.
5. Crofnele astfel formate se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa la crescut inca 30 de minute, intr-un loc caldut.
Propunere: Minciunele
a. Intre timp, marginile rezultate in urma taierii crofnelor se aduna la un loc si se intind intr-o foaie subtire, apoi se taie in fasii de 2 cm latime.
b. La mijlocul fiecarei fasii se face o incizie, apoi se trece unul dintre capetele fasiei prin aceasta deschizatura.
c. Se prajesc imediat in baie de ulei incins, pe ambele parti, si se scot pe hartie absorbanta. 6. Odata crescute, crofnele se vor praji in ulei incins din belsug.
7. Se iau crofnele din tava in care au crescut si se aseaza in uleiul incins, cu grija ca partea pe care se pun la fript sa fie cea care a fost pozitionata in partea superioara pe tava. Practic, se rastoarna din pozitia in care au stat la crescut. Aceasta "rasturnare" a crofnei in uleiul incins este esentiala pentru formarea golului din interior si a "gulerasului alb" care inconjoara fiecare crofna. Trebuie tinut cont ca uleiul sa nu se supraincalzeasca, nu trebuie sa fie nici prea incins, dar nici prea rece. Daca vi se pare ca se "bronzeaza" crofnele prea rapid, reduceti focul.
8. Se prajesc pe ambele parti si odata rumenite se scot pe hartie absorbanta.
Crofnele (gogosile) se pudreaza cu zahar praf.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăCozonacul cu nuca este un dulce traditional romanesc, care se face in special in perioada sarbatorilor dar este binevenit...
Cozonac cu nucaPentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorEste o prajitura de post tare buna, a iesit un blat moale, pufos si este preparata fara nici un pic de zahar, doar cu Green...
Negresa cu nuca si silvoitaReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii