Gogosi pufoase umplute

Gogosile sunt preferatele tuturor si daca mai sunt si umplute sunt cu atat mai savuroase. Reteta de gogosi pufoase umplute este o reteta simpla si la indemana tuturor, asa ca va invit sa o incercati.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Gogosi pufoase umplute

Ingrediente

  • Pentru 8-10 portii:
  • 300 g faina
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri de zahar
  • 1 galbenus de ou
  • 20 g drojdie proaspata
  • 40 g unt
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 250 ml ulei
  • 150 g gem de prune pentru umplut – sau alt gem
  • dulceata
  • nutella
  • etc

Mod de preparare

Untul se scoate la temperatura camerei cu 30 de minute inainte de a gati.
Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte caldut si 1 lingura de faina. Se amesteca foarte bine pana cand zaharul se topeste si se lasa la crescut 20 de minute la loc caldut.
Dupa ce maiaua a crecut, punem faina intr-un castron mai mare, peste care adaugam drojdia crescuta, 1 galbenus de ou, coaja de lamaie rasa, restul de zahar si plicul de zahar vanilat si o ceasca de lapte caldut. Se framanta bine aproximativ 10 minute, iar pe timpul framantarii se adauga treptat restul de lapte, la fel, caldut.
Cand aluatul este gata framantat, adaugam untul si mai framantam putin, pana cand acesta se incorporeaza.
Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut la loc caldut 30 minute, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, aluatul se intinde in foaie cam de 1 centimetru grosime. Cu ajutorul unei forme rotunde (eu am folosit o cana de cafea), se formeaza gogosile. Le mai lasam 5 minute sa creasca, apoi se prajesc in mult ulei incins, pe ambele parti, pana cand se rumenesc bine.
Se scot pe o farfurie intinsa cu servetel de hartie, ca sa traga surplusul de ulei.
Cand s-au racit putin, se pot umple cu nutella sau cu gem, dulceata, etc. Noi le-am umplut cu gem de prune. Daca nu aveti sprit pentru umplut, taiati pe lateral gogosile cu un cutit cu varful foarte ascutit, si introduceti umplutura cu o lingurita. Puneti in fiecare gogoasa cam o lingurita de umplutura.
Se presara cu zahar pudra si se servesc.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Gogosile pufoase se servesc calde, umplute cu gem, dulceata sau nutella, presarate cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana
Bucataras.RO

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

Mi-am dorit sa fac niste rulouri cu carne si foietaj, mi-am dorit sa le combin cu un sos si a iesit ceva foarte bun. Am...

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!