Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul. La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care
Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.
La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca.
Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari).
Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime.
Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic (in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.
Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.
Si-apoi incepe distractia. Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...
Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic.
Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime, iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta.
Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..
Dupa ce-am indepartat excesul de aluat (pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...
Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca.
Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate:
[B]Placinta cu mere[/B]
Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt.
Pentru umplutura: am razuit 4 mere mari si le-am calit fe foc rapid cu 2 linguri zahar si 1 lingura suc lamaie - pana a scazut tot sucul.
Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..
La sfarsit am portionat prajitureaua..
Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.
Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf
Reteta propusa de Seima
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura Raffaello1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmoratiEste un aperitiv tare bun de pus la pachet la scoala, la serviciu, chiar si in excursie la cererea fiului meu!
Aperitiv rulada cu pesto, sunca si cascavalReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii