Aluat FILO - homemade, placinte, strudele

Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul. La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Aluat FILO - homemade, placinte, strudele

Ingrediente

  • Aluat FILO. Ingrediente: 400 gr faina
  • 230 ml apa calduta
  • un varf sare
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare

Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.

La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca.

Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari).

Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime.

Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic (in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.

Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.

Si-apoi incepe distractia. Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...

Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic.

Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime, iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta.

Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..

Dupa ce-am indepartat excesul de aluat (pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...

Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca.

Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate:

[B]Placinta cu mere[/B]

Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt.

Pentru umplutura: am razuit 4 mere mari si le-am calit fe foc rapid cu 2 linguri zahar si 1 lingura suc lamaie - pana a scazut tot sucul.

Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..

La sfarsit am portionat prajitureaua..

Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.

Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf

Reteta propusa de Seima

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa din aripioare de pui cu radacinoase
3
Supe si ciorbe

Supa din aripioare de pui cu radacinoase

Usor si dietetic!!

Supa din aripioare de pui cu radacinoase
Zarzarasi cu miere
4
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Coltunasi de post cu gem
5
Dulciuri

Coltunasi de post cu gem

Aceasta reteta de coltunasi cu gem este un desert de post rapid si delicios. Se prajeste pesmetul in ulei si se amesteca apoi...

Coltunasi de post cu gem
Parteneri
Chec cu branza si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Chec cu branza si jeleu de zmeura

Va aduc un desert simplu de chec cu branza care in combinatie cu jeleul de zmeura se transforma intr-un desert plin de aroma...

Chec cu branza si jeleu de zmeura
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!