Prajituri

Reteta Amandina

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Desert tort Amandina"
 
Pentru BLAT:
1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le a

ingrediente

Blat:
   oua –7
   faina -5 ½ linguri (cu varf)
   zahar –200 gr
   sirop de zahar ars (din 2 linguri de zahar)
   cacao-100 gr
   un varf de bicarbonat de sodiu stins in otet
   ulei – 4 linguri
Crema:
   unt -1 pachet
   3 galbenusuri
   zahar- 1 ½ cana
   cacao -50 gr
   rom –o sticluta de 30 ml
Glazura:
   glazura de ciocolata neagra de la Dr.Oetker(cumparata gata facuta) sau ciocolata topita cu putin unt si sirop de zahar ars

mod de preparare

Pentru BLAT:


1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le aveam prin frigider si am zis sa iasa blatul mai pufos.





2. In alt castron, batem galbenusurile cu telul, adaugam zaharul apoi bicarbonatul stins in otet, apoi faina. Omogenizam bine, bine, apoi adaugam compozitia de albusuri –spuma din celalalt castron si iarasi omogenizam bine cu o spatula.





3. Adaugam si cacao, si putin sirop de zahar ars (punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara, iar cand acesta a devenit maroniu, adaugam putina apa si asteptam sa se dizolve). Adaugam sirop atat cat ne permite compozitia de blat, adica vreo cateva linguri.





4. Intr-o tava micuta am pus hartie de copt si am turnat un sfert din compozitie, am dat la cuptor pentru cca 30 de minute. Am repetat operatiunea de inca 3 ori si mi-au rezultat 4 blaturi micute.





5. In timp ce se coc blaturile, intr-un ibric mai mare mai punem 4 linguri de zahar si incepem sa-l dizolvam pana devine maroniu (ca la crema de zahar ars).Cand s-a inchis la culoare, adaugam o cana de apa (sau doua, daca il vrem mai putin amarui) si continuam sa amestecam. Acesta este siropul cu care vom insiropa blaturile.


ACESTA ESTE SECRETUL AMANDINEI DE COFETARIE, gustul usor amarui este dat tocmai de acest sirop!


Trebuie pus sirop de zahar ars in 3 situatii:


1.In blatul propriu-zis


2.In siropul cu care imbibam blaturile


3.In compozitia glazurii, la sfarsit, ca sa dea prajiturii si luciul acela specific, dar si gustul acela mai special.





CREMA:


1. Amestecam cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva acesta din urma.Umplem o cratita mare cu apa, o lasam sa dea in clocot, apoi punem deasupra un ibric mare sau o craticioara in care adaugam galbenusurile cu zaharul si pachetul de unt taiat in cubulete.





2. Amestecam bine pana se dizolva totul si devine o crema. Apoi, adaugam o sticluta de rom si cacao. Lasam sa se raceasca apoi o bagam la frigider sa se intareasca mai mult.





Pe un platou sau pe o tava punem primul blat, il insiropam cu acel sirop facut din 4 linguri de zahar (descris mai sus) , adaugam crema. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat, pana la utimul.


Cand avem tortuletul intreg, il taiem cu atentie in patrate. Dupa ce avem patratelele de prajitura, trebuie sa mai adaugam doar glazura.


Daca facem noi glazura, topim ciocolata cu putin unt si sirop de zahar ars. Putem sa decoram toate amandinele cu crema de unt frecat cu cacao si cu cate un patratel de ciocolata, ca la cofetarie.



Pofta buna!





Reteta Amandina a fost propusa de Shari pe forum culinar.ro





Alte retete de amandine gasiti aici:


Prajitura Amandina,


Amandina de cofetarie,


Mini amandine
Incearca si Sarlota diplomat
Daca ti-a placut reteta noastra "Amandina" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.