Amandina

Pentru BLAT: 1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le a

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Amandina

Ingrediente

  • Blat:
  • oua –7
  • faina -5 ½ linguri (cu varf)
  • zahar –200 gr
  • sirop de zahar ars (din 2 linguri de zahar)
  • cacao-100 gr
  • un varf de bicarbonat de sodiu stins in otet
  • ulei – 4 linguri
  • Crema:
  • unt -1 pachet
  • 3 galbenusuri
  • zahar- 1 ½ cana
  • cacao -50 gr
  • rom –o sticluta de 30 ml
  • Glazura:
  • glazura de ciocolata neagra de la Dr.Oetker(cumparata gata facuta) sau ciocolata topita cu putin unt si sirop de zahar ars

Mod de preparare

Pentru BLAT:

1. Separam galbenusurile de albusuri, batem albusurile spuma cu zaharul(ori cu telul, ori cu mixerul).Eu am mai pus inca 2 albusuri, le aveam prin frigider si am zis sa iasa blatul mai pufos.

2. In alt castron, batem galbenusurile cu telul, adaugam zaharul apoi bicarbonatul stins in otet, apoi faina. Omogenizam bine, bine, apoi adaugam compozitia de albusuri –spuma din celalalt castron si iarasi omogenizam bine cu o spatula.

3. Adaugam si cacao, si putin sirop de zahar ars (punem 2 linguri de zahar intr-o craticioara, iar cand acesta a devenit maroniu, adaugam putina apa si asteptam sa se dizolve). Adaugam sirop atat cat ne permite compozitia de blat, adica vreo cateva linguri.

4. Intr-o tava micuta am pus hartie de copt si am turnat un sfert din compozitie, am dat la cuptor pentru cca 30 de minute. Am repetat operatiunea de inca 3 ori si mi-au rezultat 4 blaturi micute.

5. In timp ce se coc blaturile, intr-un ibric mai mare mai punem 4 linguri de zahar si incepem sa-l dizolvam pana devine maroniu (ca la crema de zahar ars).Cand s-a inchis la culoare, adaugam o cana de apa (sau doua, daca il vrem mai putin amarui) si continuam sa amestecam. Acesta este siropul cu care vom insiropa blaturile.

ACESTA ESTE SECRETUL AMANDINEI DE COFETARIE, gustul usor amarui este dat tocmai de acest sirop!

Trebuie pus sirop de zahar ars in 3 situatii:

1.In blatul propriu-zis

2.In siropul cu care imbibam blaturile

3.In compozitia glazurii, la sfarsit, ca sa dea prajiturii si luciul acela specific, dar si gustul acela mai special.

CREMA:

1. Amestecam cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul pana ce se dizolva acesta din urma.Umplem o cratita mare cu apa, o lasam sa dea in clocot, apoi punem deasupra un ibric mare sau o craticioara in care adaugam galbenusurile cu zaharul si pachetul de unt taiat in cubulete.

2. Amestecam bine pana se dizolva totul si devine o crema. Apoi, adaugam o sticluta de rom si cacao. Lasam sa se raceasca apoi o bagam la frigider sa se intareasca mai mult.

Pe un platou sau pe o tava punem primul blat, il insiropam cu acel sirop facut din 4 linguri de zahar (descris mai sus) , adaugam crema. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat, pana la utimul.

Cand avem tortuletul intreg, il taiem cu atentie in patrate. Dupa ce avem patratelele de prajitura, trebuie sa mai adaugam doar glazura.

Daca facem noi glazura, topim ciocolata cu putin unt si sirop de zahar ars. Putem sa decoram toate amandinele cu crema de unt frecat cu cacao si cu cate un patratel de ciocolata, ca la cofetarie.


Pofta buna!

Reteta Amandina a fost propusa de Shari pe forum culinar.ro

Alte retete de amandine gasiti aici:

Prajitura Amandina,

Amandina de cofetarie,

Mini amandine

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Desert placinta cu pere si mere
Bucataras.RO

Desert placinta cu pere si mere

Dupa ce ca nu sunt multe, au inceput sa se si strice, perele si merele, ele sunt subiectul zilei de azi. Le-am adunat si eu,...

Desert placinta cu pere si mere
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola