Baclava cu nuci

Baclavaua cu nuci este un desert minunat, atat de bun ca nu poate fi descris in cuvinte. Un desert cu foi subtiri, insiropate si un strat generos de nuci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Baclava cu nuci

Ingrediente

  • 1 pachet foi speciale de baclava
  • 1 pachet de unt 200 gr
  • 800 gr. zahar
  • 1 litru de apa
  • zeama de la juma' de lamaie
  • 600 gr. nuci date prin robot

Mod de preparare

Pont pt cele din Bucuresti : foile se gasesc la un magazin (Yasi) aflat la aprox 20 m de oficiu' postal din Iancului , chiar pe partea cu oficiu'
Cine nu e din Buc. sau nu gaseste foile, poate presta baclavaua si cu foi de placinta Bella.

- intai se pregateste siropul. Intr-o craticioara se pune zaharul peste care se toarna toata apa

- se pune pe foc mic sa fiarba incet ( nu dati focu' mare ca sa nu se cristalizeze zaharu' )

- se pregateste tava de baclava, se unge cu unt . Se poate face in orice fel de tava care este suficient de mare ( tava de la aragaz de ex)

- se desface pachetu' de foi. Foile sunt dreptunghiulare si foarte subtiri ( mult mai subtiri ca alea de yufka)

- in tava tapetata cu unt se aseaza prima foaie care va fi stropita cu putin din cantitatea de unt topit , apoi cu o pensula se unge ( nu trebuie peste tot), colturile de la foaie le-am lipit cu unt ( avand tava rotunda) Atencion : untul trebuie sa fie lichid, bine topit

- urmeaza a doua foaie care se stropeste si se unge in continuare cu putin unt topit

- pachetu' are 45 de foi (am facut carcei de la cat am pensulat) . Foile se impart in 3 ( cate 15), sau se apreciaza ochiometric, dupa primu' sfert din pachetu' de foi punem ultima foaie care nu va fi unsa cu unt, pentru ca pe ea urmeaza sa fie puse 300 gr. din cantitatea de nuci

- nucile se pun direct, fara alte adaosuri sau combinatii

- se pune in continuare urmatoarea foaie din cele ramase, se procedeaza la fel, se stropeste si se unge cu unt
Dupa alte 15 foi se pune restu' de nuci, mentionez iar ca foaia pe care stau nucile nu tre' sa fie unsa, se continua iar cu restu' de foi. Aici eram dupa al doilea si ultimu' strat de nuci, continuam sa pun foi si sa ung
Precizare: in timp ce ungeti foile e bine sa mai reincalziti untu' , tre' sa fie lichid .

- ultima foaie se unge cu unt

- baclavaua cu nuci se portioneaza, eu am taiat romburi ( am pornit in diagonala si apoi am taiat invers)

- daca a mai ramas unt, se toarna pe deasupra

- se incinge cuptorul la la 170 de grade. Se baga tava in cuptor pentru 35 - 40 minute, pana se rumeneste deasupra.

- intre timp stam cu ochii si pe sirop in care mai amestecam din cand in cand, cand se dizolva bine zaharu' si devine siropu' mai dens un pic, adaugam zeama de la jumatate de lamaie. Siropul se lasa la racit ( e foarte important sa fie rece)

- siropul rece se toarna uniform peste baclavaua fierbinte , se va auzi o sfaraiala placuta

Apoi o serviti. :)

Reteta de baclava cu nuci a fost propusa de Poca pe forum culinar.


Baclavaua cu nuci este foarte buna, nu este excesiv de dulce, foile sunt nemaipomenite, usor crocante dar se topesc in gura, totu' in combinatie cu nucile te face sa mai vrei inca una, si inca una, sper sa va placa .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Bucataras.RO

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale

Invelis crocant, miez ciocolatos. Intr-un cuvant...delicioase!

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!