Baclava traditionala turceasca

Baclavaua este o prajitura foarte dulce si care poate fi savurata alaturi de o ceasca de cafea fierbinte.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Baclava traditionala turceasca

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placintă subțiri (se acoperă cu un prosop umed pană la folosire)
  • 200 g unt ( 82% grăsime )
  • Pentru umplutură:
  • 125 g fistic
  • 125 g nucă
  • 100 g migdale
  • 55 g (1/4 cană) zahăr
  • 1 lingurița scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare praf
  • Pentru sirop:
  • 300 g miere
  • 150 g zahăr
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se macină 2 linguri de fistic pentru decorat. Apoi se macină restul de fistic, nucă si migdale nu foarte fin, dupa care se amestecă cu condimentele pentru umplutură. Se topește untul, apoi cu o pensulă se unge o tava de aproximativ 18 cm x 28 cm. Cu grijă se așează 1 foaie filo în tavă așa încât jumătate este înăuntru iar cealaltă este înafară ( foaia pe lățime se pune în tavă pe lungime). Se unge foaia din tavă cu unt, se aduce cealaltă parte din afară peste cealaltă în tavă apoi se unge si aceasta cu unt. Se repetă acest proces cu încă 4 foi (recomandat ca fiecare foaie să aibă partea înafară opus parții din afară a foii precedente). Se așează jumătate din cantitatea de umplutură uniform după care se pun 2 foi conform procedeului de înainte. Se adaugă restul de umplutură apoi încă 4 foi. Cu un cuțit ascuțit se taie prin primele 2 foi rânduri în diagonală apoi opus pentru a marca bucățile de servire. Se pune într-un cuptor preîncălzit la 180 C (gaz 4) timp de 30 min. Între timp se prepară siropul. Se pun ingredientele cu 200 ml apă într-o cratiță la foc mediu. Când începe să fiarbă se dă focul la minim și se reduce siropul aproximativ 20 min. Apoi se lasă să se răcească până la temperatura camerei. Baclavaua se acoperă cu o folie de aluminiu și se mai lasă în cuptor încă 20 min. Se scoate din cuptor si se adaugă siropul peste ea, în tavă. Când baclava este rece se taie pe unde s-au marcat porțile.

* Dacă se face într-o tavă mai mare sau porție dublă cum e a mea in poză si 1 foaie încape o data in tavă fară a avea parți înafară atunci calculați foile dublu.


Baclavaua se presară înainte de servire cu fisticul rămas.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Pizza cu muschi file de porc,salam,carnat si miez de lapte
Bucataras.RO

Pizza cu muschi file de porc,salam,carnat si miez de lapte

Pe linga ciorba am mai facut o portie de pizza de asta data cu miez de lapte pe linga toate celelalte bunatati :buna tare...

Pizza cu muschi file de porc,salam,carnat si miez de lapte
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola