Beigli

Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 25 dg unt
  • 1 dg drojdie
  • 8 dg de zahar brun
  • 1
  • 2 dl lapte
  • 5 kg faina
  • 2 galbenusuri de ou
  • un praf de sare

Mod de preparare

Se scoate cantitate de unt necesara din frigider si se lasa sa se incalzeasca putin. In 1,2 ml lapte caldut dizolvam 1 dg drojdie impreuna cu 1 praf de sare. Intr-un bol mare se amesteca 0,5 kg faina cu 25 dg unt si apoi se adauga 8 dg de zahar brun, un praf de sare, 2 galbenusuri si laptele in care am dizolvat drojdia si se framanta bine pana obtinem un aluat omogen. Daca e prea tare aluatul se mai adauga lapte. Aluatul este bun atunci cand nu se mai lipeste nici de maini nici de bol. Dupa ce se framanta bine se lasa la dospit cam 1 ora la cald, timp in care se pregateste umplutura. Dupa ce s-a dospit se imparte aluatul in 4 bucati si se intinde(fara faina) sub forma dreptunghiulara. (Daca folosim faina beigli nu va avea acel aspect lucios, de marmura). Peste aluatul de marimea aproximativ 28×22 cm se intinde umplutura racita astfel incat sa ramana un spatiu liber de 1 cm la margini . Aluatul se suceste si se pune in tava tapetata cu unt. Atentie ca suciturile sa nu se atinga pentru ca se pot crapa. Se unge aluatul cu ou si se lasa 30 de minute la dospit la loc cald. Apoi se unge din nou cu ou, se mai lasa aproximativ 30 de minute sa se usuce putin. Suciturile se pun in cuptorul preincalzit si se lasa cam 10 minute la temepratura potrivita iar apoi se lasa din nou 10 minute la o temperatura mai scazuta pana ce primeste o culoare brun aurie. Inainte de a se introduce la cuptor se inteapa cu furculita suciturile in mai multe locuri pentru a nu se crapa in timpul coacerii.

Daca beigi-ul crapa e posibil ca umplutura sa fi fost prea moale sau prea calda. Beigli-ul crapa de asemenea daca aluatul este prea solid, sau cuptorul este rece sau prea cald. Insa nu e bine nici daca aluatul este prea moale, deoarece nu se poate coace mijlocul. Beigli-ul crapa de cele mai multe ori pentru ca aluatul nu este bine dospit. De aceea iarna trebuie lasat la dospit pana cand se usuca oul pe suprafata suciturilor. Din pacate in cele mai multe cazuri aceasta varianta de beigli fara albusuri de ou si cu mult unt are mari sanse sa se crape. Unii prepara prajitura cu o umplutura pentru portie dubla , ceea ce face sa fie mult mai consistenta.
Alte retete din aluat:

Placinta branza

Placinta cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Gulas unguresc cu carne de porc
2
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Biscuiti marmorati
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti marmorati

1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...

Biscuiti marmorati
Parteneri
Desert tarta cu zmeura si mascarpone
Bucataras.RO

Desert tarta cu zmeura si mascarpone

Vă invit la o prăjitură rapidă și delicioasă. Poate fi pregătită cu orice fruct de sezon.

Desert tarta cu zmeura si mascarpone
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga